Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΕΝΟΧΕΣ ΖΩΕΣ", Μένιος Σακελλαρόπουλος, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

    Αν θέλετε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές, καταιγιστικές εξελίξεις, πολυδιάστατους ήρωες, που επιπλέον θα σας προσφέρει ακόρεστη τροφή για σκέψη και προβληματισμό οι "Ενοχες ζωές" αποτελούν ιδανική επιλογή στα μάτια και του πιο απαιτητικού αναγνώστη.
   Ένα βιβλίο, με κεντρικό ήρωα τον Παναγιώτη Γεωργόπουλο, έναν ηλικιωμένο δικαστή που υπηρετεί το Νόμο με υπερβάλλοντα ζήλο και άτεγκτη συμπεριφορά ακόμα και στα μικρά παραπτώματα. Η γνωριμία του, όμως, με τη Μαριλένα, μια νεαρή γυναίκα, χτυπημένη ανελέητα από τη ζωή θα αποκαλύψει στον ίδιο σκληροπυρηνικό δικαστή πως μέσα του αν και βαθιά κρυμμένα, αναβλύζουν συναισθήματα και αδυναμίες, που ο ίδιος αγνοούσε σχεδόν πεισματικά και θα ταράξουν συθέμελα την πεζή καθημερινότητά του. Θα ανατραπούν ηθικοί άξονες που χάραζαν τα ιδεώδη του σε όλα τα επίπεδα και ο Γεωργόπουλος θα έρθει αντιμέτωπος με ευθύνες, λάθη, παραλείψεις που καλούνται να πάρουν θέση στο κεκλεισμένων των θυρών δικαστήριο της ψυχής του με μοναδική ετυμηγορία την ενοχή της. 

 Ένα βιβλίο με σφιχτοδεμένη πλοκή, ήρωες τραγικούς αλλά ταυτόχρονα για τα μάτια του αναγνώστη δυναμικούς και οικείους και με γραφή, άρτια δουλεμένη και ρέουσα. Οι ανατροπές διαδέχονται χωρίς σταματημό η μία την άλλη και ο Σακελλαρόπουλος με τη λογοτεχνική φαρέτρα της γλώσσας που χρησιμοποιεί καταφέρνει αβίαστα να καθηλώσει με τις ατέρμονες εξελίξεις μέχρι και την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Με ενθουσίασε το γεγονός πως αντιλαμβανόμουν, καθώς ρουφούσα εκστασιασμένη λέξη προς λέξη τις σελίδες του μυθιστορήματος, πως ο συγγραφέας έκανε ενδελεχή έρευνα στα άδυτα του Νόμου και των δικαστηρίων καθώς έγραφε. Σας προτείνω τις ''Ενοχες ζωές'', λοιπόν, δίχως καμία ενοχή.


 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ένας ηλικιωμένος δικαστής, που ακουμπάει όλη τη σκληράδα του στα κεφάλια του κόσμου, θαρρείς κι έτσι θα ικανοποιήσει την πέτρινη καρδιά του. Μια ταλαιπωρημένη νέα γυναίκα, που παλεύει να σταθεί στα πόδια της, πληγωμένη από τη ζωή και τα λάθη της.
Μια δίκη αδίστακτων ανθρώπων από τον κόσμο των "καθωσπρέπει", με απίστευτες συγκρούσεις, εκβιασμούς και ίντριγκες, ψευδομάρτυρες κι ένα δικηγόρο-καμικάζι που σκάβει στη λάσπη. Μια φιγούρα από το παρελθόν που αναστατώνει το δικαστή στην πιο κρίσιμη υπόθεση της ζωής του.
Η καταιγίδα, η αλήθεια, το ψέμα, τα μυστικά, η κατάρρευση.

Μια δυνατή ιστορία από το σκληρό κόσμο των δικαστηρίων, εκεί που όλα επιτρέπονται… "Μια νιφάδα κόλλησε στο τζάμι κι άρχισε να κάνει πατινάζ. Η Μαριλένα άνοιξε το παράθυρο, την έπιασε απαλά και την κοίταξε να λιώνει στα δάχτυλά της. Έπειτα άρχισε να χορεύει σαν μικρό παιδί, με τα μάτια της να λαμπυρίζουν από χαρά. Ξημέρωνε ελπίδα και φούσκωναν στα σωθικά της τα όνειρα…"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου