Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΖΗΣΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ" της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, εκδόσεις ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ




  “Ένα θαύμα είναι η ζωή, που αξίζει να το ζήσουμε! Ξεπερνώντας εμπόδια, φόβους πραγματικούς και πλασματικούς, ο στόχος είναι όχι μόνο να ζήσουμε αλλά και να ευτυχήσουμε.
   Βασική προϋπόθεση η υγεία, την οποία θεωρούμε δεδομένη μέχρι τη στιγμή που εισβάλλει το απροσδόκητο της απώλειάς της.”
Κεντρικός πυρήνας του βιβλίου η Ελπίδα, μια γυναίκα γενναία, αξιοπρεπής, γεμάτη αγάπη για την οικογένεια και τον κόσμο γύρω της. Ζει την απόλυτη οικογενειακή ευτυχία σε ένα ονειρεμένο γάμο με ένα σύζυγο που την λατρεύει και δυο παιδιά αξιολάτρευτα. Και κάπου εκεί, βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο φόβο που προκύπτει, την απειλή του καρκίνου του μαστού. Χωρίς να θέλει να επιβαρύνει ψυχολογικά τα αγαπημένα της πρόσωπα, στρέφεται στον εαυτό της για ενδυνάμωση των αντιστάσεών της απέναντι στα δύσκολα. Στόχος της ηρωίδας είναι να κατανοήσει τις αντινομίες της ζωής, να αποδεχτεί το αναπόφευκτό τους και να προσπαθήσει να αναστρέψει τα δύσκολα στα αντίθετά τους για καλύτερη ζωή.
   Το ρομαντικό στοιχείο δένει όμορφα με τις ανασφάλειες της πρωταγωνίστριας και οι αποκαλύψεις εντείνουν συνεχώς την αγωνία του αναγνώστη. Οι καταστάσεις πηγάζουν από τη σύγχρονη πραγματικότητα, και ο τρόπος που σκέφτεται και πράττει η Ελπίδα, είναι οικείος, γνώριμος. Αντιμέτωπη με την ανασφάλεια του προβλήματος που έτσι ξαφνικά εισέβαλλε στη ζωή της και ταυτόχρονα με την αγάπη της για όλους όσους αγαπά, βρίσκει την δύναμη να παλέψει και να ζήσει την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία. Βράχος δίπλα της σε κάθε αδύναμη στιγμή, ο σύζυγος της να την στηρίζει και να της υπενθυμίζει πως τίποτα δεν μπορεί να τους νικήσει. Από τα πιο σημαντικά της στηρίγματα είναι η διαρκής αναζήτηση της γνώσης, για διαχωρισμό του ψεύδους από την αλήθεια και επαναπροσδιορισμούς αξιών ζωής για καλύτερη ζωή. Επιδιώκει να κατανοήσει τι συμβαίνει και που βαδίζει η κοινωνία της καθώς η υγεία των πολιτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξυγίανση της. Στοχοπροσηλωμένη επιζητά τη νίκη για ολοκλήρωση του προορισμού της σε αυτή τη γη, σαν γυναίκα, σύζυγος , μητέρα , κόρη και σκεπτόμενος άνθρωπος, μέλος του κοινωνικού συνόλου. Η πρωταγωνίστρια σε αφοπλίζει από την πρώτη στιγμή και σε κάνει κοινωνό στις φοβίες της, στις σκέψεις της, στα αισθήματά της. 
             Το βιβλίο 
«ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟ, ΖΗΣΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ» 
είναι ένα βιβλίο που σε ενθουσιάζει 
και σε παρασύρει στον δικό του,
 ιδιαίτερο, ρυθμό. 
  Ο λυρισμός της πένας της συγγραφέας σε συνδυασμό με την απλότητα της γραφής της, το κατατάσσει σε ένα δυνατό λογοτεχνικό πόνημα, που καθηλώνει, διδάσκει και συγκινεί. Αν και μυθιστόρημα, μπορείς να το αξιολογήσεις ως ένα βιβλίο αυτοδίδαξης καθώς είναι γεμάτο από αξίες, στάσεις, γνωματεύσεις, συναισθήματα και νόμους της αληθινής ζωής, τις συμπεριφορές και επιδράσεις της σύγχρονης εποχής. Πρόκειται για μυθιστόρημα θετικού προσανατολισμού με θέα τη ζωή στα πολλά και διαφορετικά της πρόσωπα με στόχο το «ευ ζην». Το θέμα του βιβλίου αποτελεί το μέσον να οδηγηθεί ο αναγνώστης σε χρήσιμα συμπεράσματα που οδηγούν στην προστασία και στην πληρότητα της ζωής, η που συχνά την χαρακτηρίζει μόνο ο χρόνος, ο φόβος της προσωρινότητας και όχι η ουσία και η ποιότητά της. Σχετικά με την δομή, τα γεγονότα υγείας του στήθους «τρέχουν» με όρθια γράμματα, ξεκινάει με in media res διήγηση και συνεχίζει με αλληλουχία νοημάτων. Με πλαγιαστά γράμματα γίνονται «καρέ καρέ» αναδρομές στο παρελθόν σε γεγονότα, εικόνες παιδικών χρόνων, σε παιχνίδια και αυλές σπιτιών και δρόμων μιας Ελλάδας που πέρασε, σε πρόσωπα- πορτραίτα γονιών προγόνων, τα οποία «συστήνουν» καρέ-καρέ στους αναγνώστες την ηρωίδα, την ζωή, και την «φιλοσοφία» της, ενώ παράλληλα οι αναμνήσεις - «κομμάτια» του εαυτού της που προηγήθηκαν, λειτουργούν σαν αποθεματικό ψυχικής δύναμης και στήριξης κάθε φορά που αντιμετωπίζει τα δύσκολά της. Στην ουσία, είναι ενα βιβλίο που εμβαθύνει στη φιλοσοφία  περί ζωής και θανάτου με στόχο τη καθημερινή εκπλήρωση μικρών και μεγάλων προορισμών.
  Επίσης με γράμματα πλαγιαστά oι νόμοι της ζωής και τα λογής κοινωνικά προβλήματα που αναφέρονται στο βιβλίο, γίνονται αφορμές εκμαίευσης συμπερασμάτων ζωής στα οποία ανατρέχει η ηρωίδα στην προσπάθειά της να αποκτήσει καλύτερες στάσεις ζωής ικανές να στηρίξουν την υγεία και την ευτυχία της. Παρατίθενται σαν μικρά δοκίμια. Ο Φόβος, ο φόβος του Θανάτου, η συμφιλίωση της ηρωίδας με τον θάνατο, το Απροσδόκητο, η προσωπική αντίληψη του χρόνου, η αναγκαιότητα του ποιοτικού χρόνου, οι σπουδές, η αγάπη, ο έρωτας, δραστηριότητες δημιουργίας, τα γηρατειά, ο μύθος του Σίσυφου σε πρότυπη ανάλυση της συγγραφέως, η παραπληροφόρηση, εικόνες και συμπεριφορές κοινωνικής ζωής…
  Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «λιθαράκι» της προσφοράς της συγγραφέας μέσα στη γενικότερη κοινωνική προσπάθεια να έχουμε μια ζωή στα μέτρα της καρδιάς. Στόχος του δεν είναι το ταξίδι του αναγνώστη σε ευχάριστες ώρες ανάγνωσης, αλλά αντίθετα προβληματίζει με την βουτιά στο βάθος των καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είτε αφορά την υγεία είτε το κοινωνικό-οικονομικό προσανατολισμό. Αν και κατά βάθος η υπόθεση κάνει αναφορά σε υπαρκτά προβλήματα, δεν παύει να το διακατέχει η αισιοδοξία και η χαρά της ζωής. Οι στηρικτικές γνώσεις που περιέχει μαζί με το ενδιαφέρον και τα συναισθήματα που πυροδοτούν τα σκηνικά ζωής, δομούν ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί καθώς πετυχαίνει να ανθίσουν χαμόγελα εκεί που δεν είναι αυτονόητα να υπάρχουν!
 «Ξεπέρνα τον φόβο ζήσε το θαύμα» τίτλος προτροπής και υπενθύμισης του ιερού χρέους να ζήσουμε το θαύμα της ζωής όπως μας αξίζει και μας αναλογεί.

ΕΥΑ ΝΑΤΣΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου