Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του ΜΑΚΗ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗ για το "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"


ΜΑΚΗΣ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗΣ "Ο έρωτας είναι η αφορμή για να γράψω"
Συνέντευξη: ΕΥΑ ΝΑΤΣΗ – EYA MAPAKH
Φωτογραφίες: ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Μάκης Ρουσομάνης, γεννήθηκε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης στις 10 Δεκεμβρίου. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο πολεμικό ναυτικό στη Φρεγάτα Ήπειρος, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Κρήτης. Ανήσυχη καλλιτεχνική φύση από μικρή ηλικία, συμμετείχε σε θέατρα, παραστάσεις, μουσικά σχήματα και βοηθούσε αφιλοκερδώς όλους τους φίλους καλλιτέχνες. Συλλέκτης της καλής Ελληνικής μουσικής με πολλαπλούς δίσκους βινυλίου, και cd. Στο αρχείο του υπάρχουν σπάνια μουσικά ντοκουμέντα και ανέκδοτες ηχογραφήσεις. Είναι τακτικό μέλος της ένωσης λογοτεχνών βορείου Ελλάδας, και της ένωσης συγγραφέων Πιερίας. Ο Μάκης Ρουσομάνης, Έχει εργασθεί στον ιατρικό όμιλο Αθηνών για 7 έτη.
1.Από πόσο χρονών ξεκίνησες να γράφεις και τι σε εμπνέει να γράφεις; 
 -Νομίζω ότι το γράψιμο το είχα πάντα. Εκφραζόμουν με γραπτά, με στιχάκια κλπ. Από τότε που ήμουν μαθητής στο δημοτικό μου λένε οι συμμαθητές μου, ότι έγραφα πάνω στα βιβλία, πάνω στο τετράδιο. Σήμερα στις παρουσιάσεις μου, έρχονται δάσκαλοι μου από το δημοτικό και μου φέρνουν κρατημένες εκθέσεις μου! Αυτό σημαίνει ότι έγραφα καλά, απλά άργησα να το ανακαλύψω. Έμπνευση μπορεί να είναι το καθετί. Ένα βλέμμα, ένα χρώμα, ένα συναίσθημα, μια μυρωδιά, ένας έρωτας, μια φιλία. Οτιδήποτε απλό και καθημερινό μπορεί να ξυπνήσει το μικρόβιο που υπάρχει μέσα μου και να πάρει φωτιά ο υπολογιστής. 

2. Η μοναξιά του συγγραφέα, είναι μύθος ή πραγματικότητα; Εννοώ, είναι παράγοντας για την συγγραφή ενός βιβλίου;
-Πιστεύω πως ο συγγραφέας δημιουργεί μόνος και πάντα νυχτερινές ώρες. Τουλάχιστον εγώ έτσι λειτουργώ. Θα σου φέρω παράδειγμα το τελευταίο βιβλίο που μόλις τελείωσα. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να μεταφέρουν το έπιπλο του γραφείου μου στο αίθριο του σπιτιού μου, για να μπορώ να βλέπω τον ουρανό, το φεγγάρι, τα αστέρια και την νύχτα την ώρα που γράφω. Έτσι θεώρησα πως πρέπει να γραφτεί εκείνη η ερωτική, παράξενη ιστορία, που είχα στο νου μου. Και νομίζω το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Είδατε λοιπόν, και ο συγγραφέας στη μοναξιά του, θέλει και το κατάλληλο σκηνικό για να μπορεί να εκφραστεί.(γελάει)

3.Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου "Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις πνοή.
-Το νέο μου βιβλίο όπως είπατε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις πνοή έχει τίτλο "Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο". Είναι μία ιστορία αγάπης και μυστηρίου που ξεκινά από την Αθήνα 2013 και εξελίσσεται στην Σμύρνη του 2013. Στο φινάλε, υπάρχει η ανατροπή, όπως σε κάθε μου βιβλίο, από μία παράλληλη ιστορία που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Μια ιστορία από την ελληνιστική εποχή που εξελίσσεται στο Ασκληπιείο της Περγάμου.
4.Ποιο μήνυμα θα ήθελες να περάσεις μέσα από το βιβλίο σου;
 -Θα σας πω κάτι που έχω ξαναπεί και το λέω συνέχεια ο κάθε συγγραφέας σε κάθε ιστορία του προσπαθεί να περάσει μηνύματα που αυτός πιστεύει την δεδομένη στιγμή. Αυτός που θα διαβάσει το βιβλίο θα αντιληφθεί τα πιστεύω, τα θέλω του ίδιου του δημιουργού, και θα λάβει τα μηνύματα. Σε κάποια ίσως συμφωνεί σε κάποια όχι κάποιοι θα γίνουν ένα με τους ήρωες ίσως ταυτιστούν με κάποιες καταστάσεις και από κει μέσα θα λάβουν τα μηνύματα του συγγραφέα. Μέσα από τη συγγραφή προσπαθώ να δείξω τις καταστάσεις καλές ή κακές, που υπάρχουν στον κόσμο και στους ανθρώπους. Προσπαθώ μέσα από την μυθοπλασία, να βρω λύσεις και να ξυπνήσω συναισθήματα για ένα καλύτερο αύριο.

5. Ας μιλήσουμε για το επίπεδο δημιουργίας ενός χαρακτήρα, πως αποτυπώνεις έναν χαρακτήρα στο χαρτί; Προσπαθείς να μπεις στο πετσί του ρόλου;
-Ο κάθε ήρωας μου είμαι εγώ. Ο κάθε χαρακτήρας που υπάρχει σε κάποιο βιβλίο μου, αποτελεί δικό μου δημιούργημα. Δεν είμαι μόνο στο πετσί του ρόλου αλλά στέκομαι δίπλα του, τον αφουγκράζομαι, τον ακούω να ανασαίνει. Μυρίζω ακόμη και το άρωμα του. Νιώθω τον φανταστικό ήρωά μου, σαν να είναι πλάι μου ολοζώντανος και αυτό είναι κάτι μαγικό. Σε μια δυνατή στιγμή του βιβλίου, χτυπά κι εμένα η καρδιά μου γρήγορα. Ακόμη, νιώθω τον εαυτό μου να ιδρώνει από φόβο σε ανάλογη σκηνή που περιγράφω.

6.Υπάρχει κάποιο άτομο που θα ήθελες να διαβάσει πρώτο το βιβλίο σου;
-Κάθε φορά που τελειώνω ένα βιβλίο και στη διάρκεια που το γράφω ο πρώτος άνθρωπος που αποτελεί και τον πρώτο αναγνώστη είναι ο έρωτας μου στην συνέχεια οι συνεργάτες μου και οι γονείς μου. Αλλά το πρώτο πρόσωπο που θα διαβάζει είναι ο άνθρωπος που ήταν η αιτία, η αφορμή για να ξεκινήσω μία νέα ιστορία. Για μένα κινητήριος δύναμη είναι η αγάπη και αφορμή ο έρωτας. Βεβαίως τον τελευταίο καιρό δεν βιώνω έναν έρωτα, είμαι μόνος, και ίσως γι' αυτό να μην έχω έμπνευση για να γράψω.

7. Ποιο θα έλεγες πως είναι το «στίγμα» σου; Αυτό που σε χαρακτηρίζει...
-Πιστεύω πως μετά από τα πέντε βιβλία που έχω κάνει, η γραφή μου είναι αναγνωρίσιμη από τους αναγνώστες μου. Αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στις παρουσιάσεις μου, και πλέον μπορούν να αντιληφθούν ότι ένα κείμενο που έχουν διαβάσει μικρό, ανώνυμο, πως είναι δικό μου. Αυτό για μένα είναι τεράστια επιτυχία.
8. Πότε έχεις περισσότερο ανάγκη να γράψεις; Σε ποια ψυχολογική ή συναισθηματική κατάσταση νιώθεις την ηρωίνη της γραφής να σου τρυπά την ευαισθησία της ψυχής σου ώστε να αποζητήσεις την αγαλλίαση στην γραφή;
-Πιστεύω πως η κατάλληλη στιγμή για να γράψεις δεν είναι όταν είσαι φορτισμένος ψυχικά. Νομίζω, όταν βιώνεις έντονα συναισθήματα καλά ή κακά δεν μπορείς εκείνη τη στιγμή να δημιουργήσεις. Θεωρώ πως για να γράψω πρέπει να έχω αποφορτιστεί από τα συναισθήματά μου, να είμαι ήρεμος για να μπορώ να αποτυπώσω στο χαρτί ό,τι κατάφερα να νιώσω.

9. Έχεις κάποιον άνθρωπο σαν πρότυπο σου; Και αν ναι ποιος είναι αυτός και γιατί τον θεωρείς πρότυπο;
-Δεν ξέρω αν είναι πρότυπο, γιατί όπου υπάρχει πρότυπο, υπάρχει και αντιγραφή, και σαφώς δεν θέλω να είμαι ένα αντίγραφο κάποιου που αγαπώ και θαυμάζω. Λατρεύω την ρομαντική εποχή στις ιστορίες του Ξενόπουλου. Αγαπώ το λόγο και τα ταξίδια του Καββαδία. Μου αρέσει πολύ ο Παπαδιαμάντης. Χωρίς να είναι στόχος να αντιγράψω ή να γίνω ένας από αυτούς.

10. Το βιβλίο σου κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και από ότι μαθαίνω πάει πάρα πολύ καλά. Επέτρεψε μου σε αυτό το σημείο να ρωτήσω αν έχεις ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεις κάτι καινούριο?
-Ναι είμαι πολύ χαρούμενος παίρνω πολύ όμορφα μηνύματα από αναγνώστες μου αλλά κι από τον εκδοτικό οίκο ΠΝΟΗ, που κυκλοφορεί το τελευταίο μου βιβλίο και τους ευχαριστώ πολύ. Το νέο μου βιβλίο θα είναι και ένας αστικός μύθος της Θεσσαλονίκης το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα Νοέμβρη από τον εκδοτικό οίκο πνοή όπου συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια και θα έχει τίτλο: Της μνήμης μου σεντούκι.
  
11. Πες μας ένα σου όνειρο που αξιώθηκες να το δεις να πραγματοποιείται
-Νομίζω τα ταξίδια μου πια στο Ισραήλ, και στη πόλη της Ιερουσαλήμ που κάνω κάθε χρόνο. Ήταν όνειρο ζωής να επισκεφθώ τους Αγίους Τόπους. Υπάρχει και ένα ακόμη ταξιδιωτικό όνειρο, αλλά δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος να με ακολουθήσει ως εκεί.
12. Πια έκφραση χρησιμοποιείς συχνά και σε εκφράζει;
-Δε χάνει κανείς δοκιμάζοντας.

13. Πες μας ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτό το διάστημα
-Το τελευταίο της Αλκυόνης Παπαδάκη.

14. Τι σε ελκύει και τι σε απωθεί σε κάποιον άνθρωπο;
-Πάντα κοιτάζω τα μάτια σε έναν άνθρωπο και αυτά με ελκύουν. Και καθαρότητα στο βλέμμα θεωρώ πως είναι η αλήθεια των ανθρώπων. Και σε αντίθεση με τα ψεύτικα βλέμματα που με απωθούν. Γενικότερα όμως είμαι ένας άνθρωπος, καλοπροαίρετος με όλους. Αγαπώ τον άνθρωπο όπως και να χει.

15.Ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα και ποιο το προτέρημα σου;
-Νομίζω ότι δεν είμαι εγώ αυτός που θα μιλήσει για μένα. Μετά από τόσα χρόνια όταν μου ζητάνε να πω κάτι για μένα, σε συνέντευξη, στην τηλεόραση, και σε παρουσιάσεις μου ακόμα, κοκκινίζω. Είναι κάτι το οποίο δεν θα ξεπεράσω ποτέ. Θα σου απαντήσω λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ελάττωμα μου, όπως λένε οι άνθρωποι που είναι κοντά μου, είναι η ανυπομονησία. Δεν κάνω υπομονή για τίποτα. Ίσως φταίει ότι είμαι μοναχογιός και καλομαθημένος, κακομαθημένος δεν ξέρω ακόμη. Το προτέρημα, αν έτσι μπορεί να είναι, πιστεύω πως είναι ο αληθινός, καθαρός χαρακτήρας μου, και τα ξεκάθαρα, σταράτα λόγια που θα πω. Κάποιες φορές αυτό είναι ενοχλητικό και παρεξηγήσιμο. Αλλά τι να κάνουμε... έτσι είμαι, έτσι λειτουργώ και έτσι με αγαπάνε οι άνθρωποι που είναι πλάι μου. Γι' αυτό ακριβώς που είμαι.

16. Πες μας ένα μότο που ακολουθείς...
-Δόξα τω Θεώ!

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΉ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΊΑ

 - Το 2001 ο όμιλος ιατρικού Αθηνών τον τίμησε την παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή.
 - Το 2009 συμμετείχε στο "Απολλώνεια" φεστιβάλ του νομού Πιερίας.
 - Το 2010 η συγγραφέας Αναστασία Καλλιοντζή του αφιέρωσε το βιβλίο της ''Αγαστή Συνεργασία.''
 - Το 2010 συμμετείχε στις παρουσιάσεις βιβλίων σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κατερίνη, των συγγραφέων Αναστασία Καλλιοντζή, Θάλεια Κουνούνη και Κατερίνα Παπανικολάου. - Την ίδια χρονιά έκανε την επιλογή τραγουδιών στο πρόγραμμα "συνάντηση στην κοινή μας παράδοση" όπου παρουσιάστηκε στο Half note jazz των Αθηνών με την Αρετή Κετιμέ,την Dilek Koc,τον Σταυρο Παζαρέντση και τον Ιμπραημ Ιμπραημογλου.
 - Το 2011 η Τραγουδίστρια Γλυκερία του αφιέρωσε το τραγούδι "ο γλάρος" στο cd "η αγάπη είναι ελεύθερη".
 - Το καλοκαίρι του 2011 συμμετείχε ως αφηγητής στο "Φεστιβάλ Θεάτρου Διστόμου", με την παράσταση ''Τώρα μάλιστα τα πιάσαμε τ' αυγά μας'' του Θανάση Πέντσου.
 - Το Μάρτιο του 2012 συμμετείχε στην εκδήλωση του "Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου" Θεσσαλονίκης για το ''Ματοζίνιχον'' της Μαρίας Μαυρίδου-Καλούδη.
 - Τον Οκτώβριο του 2012, ήταν ο κεντρικός συντονιστής της εκδήλωσης τιμής "Θεσσαλονίκη 100 χρόνια, ξανά Ελληνική", για την εκατονταετηρίδα των Ελευθερίων της Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Μελετών και Αλληλεγγύης, "Ίδρυμα Στέλιου Παπαθεμελή."
 - Αρχές Δεκέμβρη του 2012 συμμετείχε στη μουσικοχορευτική παράσταση με τη Μαρία Σουλτάτου, "Σμύρνα και Χρυσός της Ιωνίας Ήχος", όπου είχε την επιμέλεια και την παρουσίαση της παράστασης.
 - Το Μάιο του 2013 συμμετείχε στο "2ο Φεστιβάλ Νέων Μουσικών" Μονάχου Γερμανίας, ως κεντρικός παρουσιαστής.
 - Τον Οκτώβρη του 2013 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Σαν να είχε δει φάντασμα" από την Ελληνική Πρωτοβουλία.
 - Το Νοέμβριο του 2013 συμμετείχε ως παρουσιαστής στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Χρυσηίδας Δημουλίδου, πλάι στην δημοφιλή συγγραφέα.
- Στις 21 Μάρτιου του 2014 συμμετείχε σε εκδήλωση στην Κατερίνη για την "παγκόσμια ημέρα ποίησης" απαγγέλλοντας ποιήματα νέων δημιουργών.
 - Το 2014 συμμετείχε σε παρουσιάσεις βιβλίων του Χρήστου Τερζίδη και της Μαίρης Γκαζιάνη.       
- Τον Ιούνιο του 2014 συμμετείχε στην πρωτοβουλία ''12 ώρες για την Ελλάδα'', με την φράση ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ''ΩΠΑ''
 - Το Νοέμβρη του 2014 κυκλοφορεί το παιδικό παραμύθι "Ο Μελένιος το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός" από της εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Το εξώφυλλο του βιβλίου το σχεδίασαν μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείου της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε μορφή μουσικής παράστασης,όπου και τραγούδησε παρέα με τον Σωτήρη Σιάκκα και τον Χρήστο Λούφη,σε σκηνοθεσία του Κωσταντίνου Τσώνη,και σε διασκευή του κειμένου από την Κρύστι Προεστού. - Οι Έλληνες ποιητές Νίκος Πατεράκης,Γεωργία Κιτσούκη – Βασιλιάδου,και ο Χρήστος Κανναβός, έγραψαν για το Μάκη και αφιέρωσαν, ένα τους ποίημα.
 - Τον Ιούνιο του 2015 συμμετείχε στον 5ο Μαραθώνιο Παραμυθιού, στην Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, διαβάζοντας το δικό του παραμύθι.
 -Τον ίδιο μήνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ, το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο "άυλος έρωτας"
 -Το Ιούλιο του 2015 μας συστήνεται για πρώτη φορά ως ποιητής στο ποιητικό ανθολόγιο των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ, με τρία ποιήματα. Παράλληλα συμμετέχει σε άλλα ανθολογία ποίησης σε διάφορους εκδοτικούς οίκους με ποιήματα.
 -Τον Ιανουάριο του 2016 κυκλοφορούν 7 διηγήματα για ενηλίκους από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ με τίτλο Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό?
 -Τον Ιανουάριο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις πνοή το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο "Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο". Η πρωτη παρουσίαση έγινε στο μύλο της Θεσσαλονίκης σε μορφή μουσικής παράστασης σε σκηνοθεσία της Βάνας Βουρτσάκη, με δέκα σολίστες μουσικούς και δυο τραγουδιστές. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενη βάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά για τις επόμενες. Ακλούθησαν παρουσιάσεις, σε Αθήνα, Κατερίνη, Καβάλα, Βέροια, Γιάννενα κ.α.
 -Τον ίδιο μήνα τραγούδησε πλάι στον Γιάννη Βολίκα σε ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα όπου ερμήνευσε 15 από τα ωραιότερα τραγούδια τους. -Τον Μάιο του 2017 ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής στις εκδηλώσεις της χορευτικής ομάδας του Ιερού ναού Αναλήψεως Πολιχνης, ενώ τον ίδιο μήνα έκανε την παρουσίαση του cd "χίλιες φωνές". -Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ηταν ο παρουσιαστής του Κυμινιώτικο πανηγυριού. Ένα τετραήμερο εκδηλώσεων στο χωριό που γεννήθηκε, μεγάλωσε και επέλεξε να κατοικεί. -Στις παρουσιάσεις των βιβλίων του, συμμετείχαν αρκετοί επώνυμοι, όπως οι: Χρύσα Σάμου, Γιώργος Αμυράς, Θανασης Κουμπαρουδης, Αλεξάνδρα Γωγούση, Σοφια Νάτσιου, Γλυκερία, Βιβή Κοντοπούλου, Αρετή Κετιμέ, Κατερίνα Δούκα, Μαρία Πασχαλίδου, Λεοναρντο Σφοντουρης, Στέλιος Φωτιάδης,Σωκρατης Χουρουζιδης, Γιάννης Τσέπας, Αλκυόνη Παπαδάκη, Μαίρη Γκαζιάνη, Ευγενία Κορτσάρη, Γιώργος Πουλαντζακλής, Χρήστος Λούφης, Γιάννης Καπανταϊδης, Ζωή Χειμωνίδου, Αναστασία Καλλιοντζή, Γιολάντα Μπαλαούρα, Dilek Koc, Μαρία Μαυρίδου - Καλούδη, Δημήτρης Δαμάσκος,Τζένη Κουκίδου, Βίλιαν Στασινού, Λευτέρης Δίγκας, Απόστολος Αγελαράκης, Δέσποινα Μπλαστροπούλου, Κατερίνα Σωπύλη, Κάκια Ξύδη, Χλόη Λάμπρου, Μαρία Στύλου, Έλσα Ποιμενίδου, Απόστολος Μαλλιάς, Βασιλική Τσούνη, Νάστια Σταυρίδου, Αστέριος Τράκας, Μίλτος Γήτας, Χάρης Αρβανιτίδης, Ελένη Βεζύρογλου, Χάρης Μπικηροπουλος, Ευη Μιχολού, Παναγιώτης Τουρνάς, Χρύσα Λουλοπούλου, Μελίνα Χατζηκαμάνου κ.α.
 

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ
Μυθιστορήματα
2013 Σαν να είχε δει φάντασμα (Εκδόσεις Ελληνική πρωτοβουλία)

2015 Άυλος έρωτας (Εκδόσεις Έξη) 

2017 Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο (Εκδόσεις Πνοή)


2017 Της μνήμης μου σεντούκι (Εκδόσεις Πνοή) υπό έκδοση 

Διηγήματα

2016 Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό; (Εκδόσεις Όστρια) 


Παιδική λογοτεχνία
2014 Ο Μελένιος, το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός (Εκδόσεις Όστρια) 

Συμμετοχές
2015 Ανθολόγιο ποιήσεως/Ιούλιος (Εκδόσεις Όστρια)
2015 Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Β.Ελλάδος (Εκδόσεις Μέθεξις) 
2016 Πανανθρώπινες αξίες (Εχέδωρος Εκδοτική)
ΕΥΑ ΝΑΤΣΗ - ΕΥΑ ΜΑΡΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου