Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΗΤΑΝ Η ΖΑΧΑΡΗ" της ΤΕΣΥ ΜΠΑΪΛΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ



  Ένα μυθιστόρημα που σε συνεπαίρνει αβίαστα από την αρχή ως το τέλος του. Κάθε του σελίδα "μοσχοβολά" Κρήτη και η ιστορία της από τα χρόνια του μεσοπολέμου και αργότερα στα πέτρινα χρόνια της Ελλάδας σεργιανίζει νοερά με γλαφυρότατες περιγραφές μέσα από τις ζωές των ηρώων στο νου του αναγνώστη.
   Κατίνα. 
   Μια Κρητικοπούλα γαλουχημένη ως το μεδούλι με τις αρχές του τόπου της. Μια ηρωίδα που την αγαπάς αλλά και σε θυμώνει με τις επιλογές της. Μεγαλώνει δύσκολα σε μαρτυρικά χρόνια σαν της Κατοχής και όταν συναντά το Θέμελη, τον άντρα που θα τη σημαδεύσει χωρίς έλεος εγκλωβίζεται σε ένα γάμο μαρτυρικό. Η Κατίνα και ο Θέμελης, ένα μυθιστορηματικό εκρηκτικό δίδυμο που καθηλώνει. 
  Η Τ.Μπαιλά σκιαγραφεί τους ήρωες της καμωμένους με ένταση και αλήθεια. Χαρακτήρες ρεαλιστικοί, με τρωτά σημεία, πολλές φορές γεμάτοι αντιφάσεις, τους οποίους η συγγραφέας τους ηθογραφεί με δεξιοτεχνία και χωρίς ίχνος αμετροέπειας. 
  "Το μυστικό ήταν η ζάχαρη", είναι ένα μυθιστόρημα πολυεπίπεδο και πολυσύνθετο. Ερωτικό, κοινωνικό, ιστορικό γεμάτο χρώματα, αρώματα και μυρωδιές της πολύπαθης Κρήτης. Χωρίς υπερβολή ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα καλειδοσκόπιο μιας εποχής ταραγμένης, που διδάσκει γιατί όπως αναφέρει η συγγραφέας:"η ζωή μοιάζει με παραμύθι. Μια που αρχίζεις να το μιλείς δε ξέρεις αν θα έχει δράκους ή πριγκηπόπουλα".

ΕΥΑ ΜΑΡΑΚΗ


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στην Κρήτη του Μεσοπολέμου μεγαλώνει η Κατίνα, σ’ έναν κόσμο σκληρό αλλά αθώο. Η μοίρα της, ίδια με πολλών γυναικών της εποχής αυτής, θα την οδηγήσει στον μεταπολεμικό Πειραιά και στην ασφυκτική αγκαλιά του Θέμελη, ενός άντρα-γρίφου που ασκεί μια καταστροφική και ανεξήγητη γοητεία στις ψυχές των άλλων, παραμένοντας σκοτεινός και αντιφατικός ως το τέλος. Η ηρωίδα, ως άλλη Πηνελόπη, εγκλωβίζεται σ’ έναν αδιέξοδο έρωτα, σ’ ένα γάμο μαρτυρικό μ’ ένα μοιραίο Οδυσσέα που κρύβει καλά τα δικά του μυστικά. 
Από την προπολεμική Κρήτη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις προσφυγικές συνοικίες του Πειραιά, η ιστορία δεμένη με τα πέτρινα χρόνια της Ελλάδας, στροβιλίζεται γύρω από ένα ζευγάρι εκρηκτικό που βιώνει την καλοσύνη και τη σκληρότητα, την υπομονή και τον παραλογισμό, την αφοσίωση και τον αμοραλισμό. 
Ένα μυθιστόρημα-καλειδοσκόπιο μιας δύσκολης εποχής, ποτισμένο με εικόνες, μυρωδιές και μνήμες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου