Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΨΗ του "ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ" για "ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ" του ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ, εκδοσεις ΜΙΝΩΑΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ



  Παρένθετη μητρότητα. Ένα θέμα ιδιαίτερο, δύσκολο & συνάμα ευαίσθητο. Αυτό, λοιπόν, το κοινωνικό ταμπού ακουμπά σ'αυτό το πόνημα του ο Σπύρος Πετρουλάκης δίνοντας μάχη ανάμεσα σε λεπτές ισορροπίες που διασαλεύονται στις ζωές των ηρώων του & στις σκέψεις & προβληματισμούς που εγείρονται στον αναγνώστη καθώς το διαβάζει. 
  Ο Άγγελος, πετυχημένος σχεδιαστής κοσμημάτων & η Τατιάνα, καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων προσπαθούν μάταια να αποκτήσουν παιδί. Μετά από απέλπιδες προσπάθειες βάζουν αγγελία για να βρουν παρένθετη μητέρα. Σ' αυτήν απαντά αδαής, φοβισμένη & αμήχανη η δεκαεννιάχρονη Νάσια από την Καστοριά, η οποία ήρθε στην Αθήνα με όνειρο ζωής να γίνει ηθοποιός. Από εδώ & στο εξής η δράση παίρνει φόρα. Αυτοί οι τρεις κεντρικοί ήρωες μαζί & με άλλα πρόσωπα, που το καθένα βάζει τη δική του σφραγίδα στο μυθιστόρημα γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός σύγχρονου & βαθιά κοινωνικού δράματος. 
  Αυτό το ιδιαίτερο θέμα κατάφερε ο συγγραφέας να το διαχειριστεί με αξιοπρέπεια & άκρατο ρεαλισμό. Κατόρθωσε με ακρίβεια να εντρυφήσει στη γυναικεία ψυχοσύνθεση & να μας παρουσιάσει ιστορίες & πρόσωπα με ανθρωπιά & αλήθεια. Ο κάθε ήρωας είναι μια ιστορία ζωης μεστή από μηνύματα που σε προβληματίζει. Μυστικά ετών αποκαλύπτονται με μαεστρία & τα πρόσωπα σα μαριονέτες "παίζουν" σ' ένα δράμα μπροστά στο νου των αναγνωστών. 
  "Το τελευταίο δαχτυλίδι"μου άρεσε αρκετά γιατί παρουσίασε ένα θέμα πρωτότυπο. Οι ήρωες ήταν ρεαλιστικοί & η γραφή του Πετρουλάκη έρεε αβίαστα. Ωστόσο, στην τελική ευθεία για την κάθαρση των προσώπων & τη λύτρωση του αναγνώστη αποζητούσα σ εκείνο το σημείο να εστιάσει στο κυρίαρχο θέμα και όχι να καταπιαστεί & με ένα στενάχωρο θέμα που δε θα σας αποκαλύψω για να μη σας χαλάσω τη μαγεία. Κατά τα άλλα, όμως, ήταν ένα μυθιστόρημα που "μιλά" απευθείας στις καρδιές ιδιαίτερα των γυναικών αναγνωστριών.

ΕΥΑ ΜΑΡΑΚΗ 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 


Η ΕΛΠΙΔΑ
Η Νάσια, ένα γεμάτο όνειρα νεαρό κορίτσι από την Καστοριά, κατεβαίνει στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.
Η πρωτεύου­σα την ελκύει όπως το φως την πεταλούδα.
Θέατρο, χορός, παραστάσεις αποτελούν για εκείνη έναν ονειρικό και παραμυθένιο κόσμο.
Τι θα συμβεί όμως όταν απαντήσει στην αγγελία: «Ζητείται παρένθετη μητέρα»;
Ποια απρόσμενη τροπή θα πάρει η ζωή της;

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ
Άγγελος και Τατιάνα: εκείνη πετυχημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, εκείνος καταξιωμένος σχεδιαστής κοσμημάτων.
Ζουν την απόλυτη ευτυχία, ώσπου ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα θα ανατρέψει τα πάντα στην τακτοποιημένη ζωή τους.
Η Τατιάνα ανακαλύπτει το καλούπι με τα πέντε πανομοιότυπα δαχτυλίδια που είχε σχεδιάσει ο Άγγελος.
Για τα τρία πρώτα είναι σίγουρη πού βρίσκονται.
Προσπαθώντας, όμως, να ανακαλύψει τα άλλα δύο και τις κατόχους τους, θα κληθεί να πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα.

ΠΕΝΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΕΝΤΕ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ
Το κόστος για την απόκτησή τους δεν απαιτούσε χρήμα, μα κάτι πολύ πιο ισχυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου