Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΔΥΟ ΜΑΥΡΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ" του ΜΕΝΙΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ με την ματιά της ΣΟΦΙΑ ΣΚΙΑ



         Το ''Δυο μαύρα πουκάμισα'' είναι μια ιστορία που εκθειάζει τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης. Έχει υπέροχη γραφή εμπλουτισμένη με λίγη κρητική διάλεκτος και απίστευτη πλοκή.
         Ο Μανούσος και ο Σήφης  δυο επιστήθιοι φίλοι που μεγάλωσαν σαν πραγματικά αδέλφια  ένωσαν το αίμα τους για να γίνουν σταυραδέλφια ''ως  το θάνατο''. Όμως η μοίρα τους έπαιξε περίεργο παιχνίδι γιατί η φιλία τους αναταράχτηκε και η αιτία  ο έρωτας για μια γυναίκα, την Μαρκέλλα. Αποφασίζει ο Μανούσος να παντρευτεί την Μαρκέλλα σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις της Κρήτης( λυράρηδες,μαντινάδες,κρητικά γλέντια). Όμως η άδικη ζήλια  και ο εγωισμός  φώλιασε μέσα στο μυαλό του και  δηλητηρίασαν την ψυχή του. Οι σκηνές ζηλοτυπίας του Μανούσου ήταν σοκαρίστηκες ,το πάθος τον είχε τυφλώσει και είχε μετατραπεί σε μίσος .Η Μαρκέλλα μη αντέχοντας τη στάση του φεύγει από το σπίτι και και προσπαθεί να ορθοποδήσει στη ζωή και κάνει παρέα με τον αδελφικό φίλο του άντρα της μη ξέροντας πως και αυτός ήταν ερωτευμένος μαζί της. Σε αυτό το σημείο τα δυο ''αδέλφια'' από φίλοι γίνονται εχθροί ,αυτή η έχθρα φτάσει στο τέλος και παίρνει παραμάζωμα αθώους και ένοχους.
           Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι η περιγραφή του κρητικού γάμου ήταν σαν να βρισκόμουν σε κρητικό γλέντι με ζωντανές εικόνες και συναισθήματα. Το βιβλίο αυτό είναι υπέροχο και ευκολοδιάβαστο ο συγγραφέας μέσα από αυτό το βιβλίο ΥΜΝΟΣ με ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Κρήτης καθώς και τη διαφορετικότητα που έχουν οι Κρητικοί πάνω στα ζητήματα τιμής. Λες και ο συγγραφέας κατάγεται από την Κρήτη.  Μου βγήκαν αμέτρητα συναισθήματα και στο τέλος συγκινήθηκα μιας και δεν περίμενα πως θα εξελιχθεί έτσι η ιστορία.Σας συνιστώ να το διαβάσετε. (Βαθμολογία 8/10)    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου