Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Η ΑΠΟΨΗ της ομάδας "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ" για το βιβλίο "ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΕΤΡΑΔΙΟ" του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΥΡΜΟΥ απο τις εκδόσεις ΛΥΚΟΦΩΣ


Ο Σταύρος είναι ένας τριανταπεντάχρονος ζωγράφος, γεμάτος πληγές. Αδυνατώντας να ξεχωρίσει την αλήθεια από την ψευδαίσθηση, μεταμορφώνεται σε έναν νέο, μοχθηρό εαυτό και δημιουργεί μία άλλη, σαθρή πραγματικότητα, στην οποία, εκτός από τον ίδιο, ακροβατούν επικίνδυνα ο Νίκος, ο μοναδικός άνθρωπος που τον νοιάζεται, η αγαπημένη του Άννα και ο Δημήτρης, ο δυναμικός ψυχίατρος που προσπαθεί να τον σώσει. Μέσα σε αυτό το σκοτεινό περιβάλλον, τον κατακλύζουν και ενοχές για τον θάνατο μίας γεμάτης μυστήριο γυναίκας, της Φωτεινής, την οποία ελάχιστα γνώριζε.
Θα μπορέσει ο Σταύρος να βρει την διέξοδο από την ψύχωσή του; Θα γυρίσει κοντά του η Άννα; Θα καταφέρουν ο Νίκος και ο ψυχίατρος να τον σώσουν; Ή, τελικά, θα επικρατήσει ο νοσηρός εαυτός του;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Άραγε μπορεί ποτέ να ξεφύγει κανείς από την ένοχη συνείδησή του; Με βασικό πυρήνα αυτό το ερώτημα ο συγγραφέας μας κατευθύνει στα άδυτα της πάλης ενός "άρρωστου ψυχολογικά" νεαρού, ο οποίος ψάχνει να βρει τις ισορροπίες για την ίδια του την ύπαρξη. Δημιουργώντας ένα ίχνος μυστηρίου και προβληματισμού σε όλη την διάρκεια της υπόθεσης, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες για να βυθιστεί ο αναγνώστης ανεπηρέαστος στη σπουδαία χαρτογράφηση των χαρακτήρων και του ψυχισμού τους. Το βιβλίο "ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΕΤΡΑΔΙΟ" δεν είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά μια προσπάθεια απεικόνισης των καταιγιστικών εξελίξεων που σαρώνουν την ψυχή ενός παιδιού και επιδρούν καταλυτικά στην μετέπειτα ζωή του. Είναι ένα δυνατό βιβλίο που συναρπάζει τη σκέψη και την καρδιά από την παιδική αφέλεια του ήρωά του.
Ο Σταύρος ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μας, αδυνατώντας να ξεχωρίσει την ψευδαίσθηση απο την πραγματικότητα, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από τα ψέματά του. Ο φόβος και η αγωνία γίνονται συνοδοιπόροι του και εκείνος προσπαθεί να δώσει ένα τέλος στο μαρτύριό του. Νέες ενδείξεις έρχονται στο φως και τον ηρεμούν, μα ύστερα πάλι όλα καταρρίπτονται και ο κλοιός αρχίζει να σφίγγει απειλητικά. Θα αποκαλύψει τελικά όσα γνωρίζει ή θα συνεχίσει τη ζωή του μακριά από όλους; Μπορεί άραγε η ενοχή να μείνει κρυφή για πάντα ή έχει τη δύναμη να διαφεντεύει τη ζωή του;
 Στην αρχη η απογοήτευσή μου ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσα από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου πως δεν πρόκειται για ένα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα.
Και σε εκείνο ακριβώς το σημείο είναι που καταφέρνει να σε αιχμαλωτίσει στον ιστό του ο ευφυής συγγραφέας. Γιατί αναρωτιέσαι "τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει?". Συνεχίζεις λοιπόν την ανάγνωση και απο τις μοναδικές αντιδράσεις του ήρωα απέναντι στα γεγονότα κατορθώνει να σε παρασύρει. Στέκεσαι ανήμπορος να αντιδράσεις καθώς δεν ξέρεις αν πρέπει να υπερασπιστείς το δίκαιο ή το άδικο. Μένεις εμβρόντητος καθώς παρακολουθείς τις αποφάσεις και τη στάση του πρωταγωνιστή, συμμερίζεσαι την αγωνία και τον πανικό του, νομίζεις πως ξέρεις τι θα έκανες στη θέση του αλλά δεν είσαι απόλυτα σίγουρος. Η αλήθεια είναι εκεί και σε καλεί να την κοιτάξεις κατάματα αλλά οι σκέψεις και οι πράξεις του αναδεικνύουν περίτεχνα την άβυσσο στην οποία έχει βυθιστεί, δίνοντας του πολλά ελαφρυντικά.  
Γύρω από τον κεντρικό ήρωα ο συγγραφέας έχει σμιλεύσει ένα δυνατό σύμπλεγμα χαρακτήρων, που ενώ σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να μην προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στην εξέλιξη της πλοκής, έρχεται η στιγμή του καθενός να αποκαλύψει τα μυστικά και τα βαθύτερα κίνητρά του, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Δεν μπορώ να πω παραπάνω πράγματα σχετικά με την υπόθεση, θα σας παροτρύνω μόνο να διαβάσετε το βιβλίο και είμαι σίγουρη πως θα σας συναρπάσει!!! 

ΕΥΑ ΝΑΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου