Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για "Το τανγκό της Δανάης", Συγγραφέας: Μαρίνα Πετροπούλου, Εκδόσεις Λιβάνη με την ματιά του Ντούρλιας Δημήτριος

Τίτλος: Το τανγκό της Δανάης
Συγγραφέας: Μαρίνα Πετροπούλου
Εκδόσεις Λιβάνη

    Το Τανγκό της Δανάης δεν είναι ένα νέο βιβλίο. Έχει εκδοθεί εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, αλλά όπως κάθε βιβλίο, δεν έχει ημερομηνία λήξης το διάβασμά του. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Αθήνα και περιγράφει την καθημερινή ζωή μίας πλούσιας οικογένειας στην οποία προεξέχουσα θέση έχει η αιωνίως νεανίζουσα μητέρα, η ηρωίδα του τίτλου, η Δανάη. Παρακολουθούμε λοιπόν τις ίντριγκες, τα κρυφά μυστικά και τις μεθοδεύσεις που απορρέουν όλες από το ίδιο πρόσωπο και έχουν ως αποδέκτες τα υπόλοιπα μέλη είτε της στενής οικογένειας, είτε όσων έρχονται σε επαφή με αυτήν.
    Στην αρχή το μυθιστόρημα δεν είναι πολύ ενδιαφέρον. Ανούσιοι διάλογοι και περιγραφές που φέρνουν στο μυαλό εικόνες σαπουνόπερας. Παρόλα αυτά, διαβάζεται γρήγορα, οπότε από ένα σημείο και μετά αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Η συγγραφέας επιλέγει να σκιαγραφήσει τους ήρωες σταδιακά και να τους προσδώσει τα χαρακτηριστικά τους μέσα από αναφορές στο παρελθόν και στα βιώματα τους. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που διακόπτεται απότομα μία περιγραφή και ξεκινά μία άλλη σκηνή του μυθιστορήματος, κάτι που μπερδεύει τον αναγνώστη και τον αναγκάζει να επαναλάβει μέρος των όσων έχει διαβάσει.
    Η υπόθεση του μυθιστορήματος αφορά ένα ημερολογιακό έτος που ξεκινά και καταλήγει ουσιαστικά από το ίδιο γεγονός, σημαντικό για την οικογένεια των ηρώων του, τα γενέθλια της Δανάης. Μέσα σε αυτό το έτος, θα αποκαλυφθούν μυστικά χρόνων, θα προκύψουν καταστάσεις που θα οδηγήσουν τους ήρωες του μυθιστορήματος από την συναισθηματική κορύφωση, στην απόλυτη απαξίωση των όσων ζουν και στην διάλυση των μύθων που πίστευαν σαν αλήθεια. Πρόσωπο κλειδί θα είναι μία κοπέλα που θα μπει δυναμικά στη ζωή της οικογένειας και θα ταράξει τις ισορροπίες που είχαν εδραιωθεί.
    Όταν οι μύθοι καταρρέουν, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και φανερώνουν τον αληθινό χαρακτήρα όλων όσων συμμετέχουν στα τεκταινόμενα. Σε εκείνο το μέρος το ανάγνωσμα παίρνει δραματική τροπή και ο αναγνώστης πραγματικά απολαμβάνει αυτό που διαβάζει. Όμως το τελείωμα του έργου, αν και αναμενόμενο, δεν ικανοποιεί. Φαίνεται να είναι απότομο και ελλιπές. Όπως και να έχει, είναι ένα μυθιστόρημα που θα κρατήσει ευχάριστη παρέα στους λάτρεις τέτοιου είδους λογοτεχνίας.
 
Ντούρλιας Δημήτριος
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
 

H Δανάη τα είχε όλα.
Eίχε χρήματα, δόξα, δύναμη, ομορφιά, δύο πρώην συζύγους, πολλούς εραστές και δύο παιδιά που την έκαναν περήφανη.
Kι όμως ήθελε κι άλλα.
Ήθελε να νικήσει το χρόνο για να μείνει νέα κι όμορφη και θα τα κατάφερνε.
Ήθελε να προστατέψει και τη ζωή των γιων της από τον έρωτα για να μην πονέσουν όσο αυτή και το προσπάθησε.
Tα αισθήματα κι ο έρωτας όμως, οι εχθροί της, την ξεπέρασαν κι έφεραν στο δρόμο της τη Mελίνα για να την πολεμήσει και να νικηθεί όπως τότε στην Aργεντινή, γιατί ο έρωτας δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
«“Το ανικανοποίητο της καρδιάς, η προδοσία του έρωτα και η απόρριψη είναι χειρότερα απ’ το θάνατο, Μιγκέλ. Μέσα τους δε χωράνε ούτε η αγάπη ούτε η κατανόηση ούτε η συγχώρηση και ο οίκτος. Ξέρω πώς ένιωσες απόψε, ξέρω πώς είναι να έχεις δώσει τα πάντα και να παίρνεις πίσω φτήνια και χυδαιότητα. Όλα τα ξέρω, αλλά αρνούμαι να πονέσω πάλι γι’ αυτά. Κι αν θέλω να είμαι όμορφη, νέα και επιβεβαιωμένη, είναι για να έχω την ψευδαίσθηση πως θα προλάβω να εκδικηθώ τη μοίρα, όπως πολύ σωστά έκανες εσύ πριν από λίγο. Καληνύχτα, Μιγκέλ”, είπε η Δανάη».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μαρίνα Πετροπούλου κατάγεται από τη Σπάρτη. Μεγάλωσε στα Γιάννενα και ήρθε στην Αθήνα δεκαεφτά χρονών.
Σπούδασε σχέδιο και διακοσμητική στη σχολή Βακαλό και ασχολήθηκε με την κεραμική και τη ζωγραφική σε ιδιωτικά εργαστήρια.
Επίσης ασχολήθηκε με το εμπόριο, επάγγελμα που ασκεί μέχρι σήμερα.
Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Σαν Γλυκό του Κουταλιού, Λεκές από Κόκκινο Κρασί, Τα Μπλε Φεγγάρια, Ένα Πρωινό, Το Ταγκό της Δανάης, Χωρίς Κραγιόν, Η Τελευταία Λέξη, Η Άκρη της Κλωστής, Στους Πέντε Ανέμους, Άδειες Κυριακές, Για Όλα Υπάρχει Λόγος, Tο Πέπλο, Έτσι Είναι η Ζωή και Συναντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου