Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Άποψη βιβλίου για "Η Κόρη της Αυστραλίας" της Harmony Verna απο τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με την ματια της Αναστασια Δημακόπουλου

Η  κόρη  της  Αυστραλίας     HARMONY VERNA 
  
    Μία πανδαισία αντικρουόμενων συναισθημάτων κυριεύει τον αναγνώστη, καθώς ξεφυλλίζει τις σελίδες από το υπέροχο αυτό μυθιστόρημα, που όσο προχωρεί προς το τέλος, μετατρέπεται σε μία πυρετώδη κραυγή απόγνωσης, ενάντια στην κοινωνική ανισότητα και αδικία, ενώ παράλληλα εξαίρει την στοργή, την αγάπη και μία τρυφερότητα, που εκφράζεται με σπαραγμό και ψυχική συντριβή!
  
    Η υπέροχη αυτή ιστορία αναβιώνει στην Αυστραλία του 20ου αι με αρκετές αναφορές στην Αμερική της εποχής αυτής, για να δώσει ένα δραματικό φινάλε στην χώρα που την γέννησε, την Αυστραλία.
      Η Λεονόρα, μικρό κοριτσάκι, εγκαταλείπεται μόνη και απροστάτευτη στην πύρινη έρημο της Αυστραλίας. Η τρυφερότητα και η ζεστή αγκαλιά ενός γέρου μεταλλωρύχου, του συμπαθέστατου Γκαν, θα της χαρίσουν την ζωή και την ευκαιρία να μεγαλώσει σ΄ένα ορφανοτροφείο! Εκεί θα γνωρίσει τον Τζέιμς. Η σχέση τους καρμική! Θα γίνει ο προστάτης της και ο φύλακας άγγελός της! Μέχρι που η κοινή έως τώρα ζωή τους  χωρίζεται. Η Λεονόρα υιοθετείται στην Αμερική από ένα πλούσιο ζευγάρι και ο Τζέιμς αποφασίζει να ζήσει με τους συγγενείς της μητέρας του! Ο αναπάντεχος χωρισμός τους, ριζώνει βαθιά την θλίψη στην ψυχή των δύο παιδιών! Η Λεονόρα μεγαλώνει στα πλούτη και παίρνει εξαιρετική μόρφωση! Στερείται όμως την ζεστή αγκαλιά και το αληθινό ενδιαφέρον. Απογυμνωμένη πλέον από συναισθήματα, θεωρεί ότι βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο του σκληρού και βίαιου Άλεξ.

    Ανεξέλεγκτες  συμπτώσεις υφαίνουν το πεπρωμένο των δύο παιδιών, μ΄έναν τρόπο απροδόκητο και ανέλπιστο! Πλέον, η παιδική αθωώτητα έχει ωριμάσει, μέσα από μικρές δόσεις χαράς αλλά και θλίψης, δίνοντας την θέση της σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που προσδοκεί και απαιτεί να εκφράσει τις απόκρυφες -όλο αυτό το διάστημα του χωρισμού τους- ανάγκες. Η Λεονόρα παντρεμένη επιστρέφει στην γη που την γέννησε. Ο Τζέιμς, θα βρεθεί να δουλεύει ως επιστάτης στο σπίτι της Λεονόρας. Αλλά σ΄έναν κόσμο ματαιοδοξίας, σκληρής ζωής και κοινωνικής ανισότητας, όπου η σκιά του πολέμου απλώνεται σαν σάβανο επάνω από τα κεφάλια τους, το αγνό συναίσθημα του έρωτα, αναβιώνει και λαχταρά να εκφραστεί....
    
    Η αλήθεια είναι ότι μια πρώτη ματιά στο οπισθόφυλλο, παραπλανεί τον αναγνώστη! Δεν είναι απλά μία αισθηματική, ερωτική ιστορία! Η κόρη της Αυστραλίας είναι ένα σαγηνευτικό, επιβλητικό μυθιστόρημα, που αγγίζει από την μια, την τραχιά ζωή και την ανάγκη για επιβίωση σ΄εναν κόσμο όπου επικρατει η ανισότητα καταμερισμού της περουσιακής γης και από την άλλη θίγει ένα ευαίσθητο θέμα, την μοναχικότητα του εγκλεισμού της αθώας παιδικής ψυχής! Εξυμνεί τον αγνό έρωτα! Είναι μια γοητευτική ιστορία τόλμης και θάρρους, που αποτυπώνεται χωρίς όρια στο πρόσωπο των δύο νέων, της Λεονόρας και του Τζέιμς! Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται, ολοκληρωμένοι και δομημένοι σωστά! Εκείνη μία ευαίσθητη, τρυφερή αλλά δυναμική παρουσία, αγωνίζεται με μένος, μένοντας πιστή στο αγνό παιδικό όνειρο. Εκείνος, αγωνιστής της ζωής, αγαπητός όσο και αποφασιστικός, διεκδικεί υπομονετικά το άλλο του μισό. Ανάμεσά τους ένας άνδρας βίαιος, όσο και σαγηνευτικός, υπολογιστής και σφετεριστής, εκπρόσωπος του εύκολου κέρδους και της καλοπέρασης. Τραγική φιγούρα, ο άνθρωπος που έπαιξε ζωτικό ρόλο, για την διατήρηση της ζωής της Λεονόρας, ο συμπαθέστατος Γκάν!  Ο ρόλος του “ως άγγελος Κυρίου εξ΄ουρανού” δεν έγινε ποτέ γνωστός καθόλη την εξέλιξη της ιστορίας! Ένας αφανής ήρωας, ένας γίγαντας με την ψυχή αθώου παιδιού, που όσο σκληρά και πικρά του φέρθηκε η ζωή, άλλο τόσο θλίψη και αδικία προκαλεί ο θάνατός του!

    Η κόρη της Αυστραλίας είναι ενα βιβλίο που σφίγγει από συγκλονιστικές γλαφυρές περιγραφές της τραχιάς γής, της χώρας της ερήμου. Η γραφή της συγγραφέας μεστή και δυναμική, δοσμένη με μια λυρικότητα, συγκινεί και μελαγχολεί ταυτόχρονα! Ο αναγνώστης κατακλύζεται απο ένα κύμα ενθουσιασμού και εκστασιασμένος παρακολουθεί την δραματική ιστορία, ξεφυλλίζοντας με πάθος και ρουφώντας τις σελίδες. Η συγγραφέας δεν τον προιδεάζει για το τέλος. Με απίστευτα γυρίσματα και ανατροπές, μένει εμβρόντητος μπροστά στο λυτρωτικό τέλος!
    Για άλλη μια φορά ο Κλειδάριθμος εντυπωσιάζει με τις απίστευτες εκδόσεις του και προσωπικά κατατάσσω την κόρη της Αυστραλίας στα τοπ των εκδόσεών του! Αισθάνθηκα μία πλήρωση συναισθημάτων διαβάζοντας αυτό το βιβλίο! Μαγεύτηκα από την λυρικότητα της πένας της Harmony Verna και φυσικά το προτείνω σε όλους εσάς, που διψάτε για γνήσια λογοτεχνία!
 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου