Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η ΑΠΟΨΗ του "ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ" για το βιβλίο «Η νύφη της Κεϋλάνης» της DINAH JEFFERIES, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ







«Η νύφη της Κεϋλάνης» είναι ένα μυθιστόρημα που σου εγγυάται πως θα σε ταξιδεύσει από τον τίτλο του.  Γεμάτο από χρώματα, ευωδιές και εικόνες που σε μαγεύουν σε παρασέρνει να ζεις την ιστορία νοιώθοντας σαν να είσαι εκεί μαζί με τους ήρωες του βιβλίου.  Ένα πολυπρόσωπο βιβλίο με εντoνους χαρακτήρες  και μια υπόθεση που διαδραματίζεται στην Κεϋλάνη το 1952. Έρωτες, πάθη και ίντριγκες κατακλύζουν την ιστορία μας, στη Σρι Λανκα κάνοντας αναλυτικές αναφορές στις ταξικές διαφορές και το καθεστώς που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια.

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται ομαλά στο ξεκίνημα της, με την δεκαεννιάχρονη Γκουέντολιν Χούπερ, νιόπαντρη, γεμάτο όνειρα και ενθουσιασμό για το μέλλον που την περιμένει να ζήσει πλάι στον αγαπημένο της σύζυγο τον Λόρενς, φτάνει στην Κεϋλάνη. Ο Λόρενς  είναι ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης φυτείας τσαγιού. Η Γκουέν, ερωτευμένη με τον άντρα της αλλά και με το εξωτικό παραδεισένιο νέο τόπο κατοικίας της, στην αρχή δεν μπορεί να καταλάβει τι παιχνίδια της κρύβει η μοίρα της και ακόμα χειρότερα πόσα κρύβει πίσω του ο αγαπημένος της Λόρενς. Διάφορα περίεργα περιστατικά καθώς και ο θάνατος της προηγούμενης συζύγου του άντρα της αναταράσσουν την ηρεμία του έγγαμου βίου της. Ακόμα και ο ερχομός των παιδιών αν και είναι η μεγαλύτερη ευτυχία για την Γκουέντολιν δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τα διάφορα μαύρα σύννεφα που έχουν επισκιάσει το γάμο τους.  Ταυτόχρονα οι αναταράξεις στον ψυχολογικά ταραγμένο χαρακτήρα του συζύγου της  θα βοηθήσουν  την κατάσταση να ξεφύγει τελείως από τον έλεγχο.

Ένα πολύ ρεαλιστικό και ευρηματικά γραμμένο βιβλίο που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα ιστορικά και πολιτικό-κοινωνικά βιβλία της περιόδου εκείνης, καθώς η συγγραφέας έχει κάνει μεγάλη έρευνα διεισδύοντας με άκρως  ρεαλισμό στις φυλετικές διακρίσεις της εποχής, καθώς και τις ακραίες ταξικές διαφορές της εποχής εκείνης  που το οικονομικό σκάνδαλο έφερε τα πάνω κάτω στις  κοινωνικές εναλλαγές.
Η λυρική της γραφή  σχετικά με τις αναφορές στις περιγραφές του τοπίου σου κόβουν την ανάσα.  Η εμπνευσμένη και ισσοροποιημενη  σκιαγράφηση χαρακτήρων είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Ο κάθε χαρακτήρας με την δικια του προσωπικότητα καταφέρνει να σε γοητεύσει, με αποκορύφωμα το πρωταγωνιστικό ζεύγος να κλέβει την παράσταση με τις ανατροπές να διαδέχονται η μια την άλλη. Ερωτεύεσαι μαζί με τους χαρακτήρες του βιβλίου, απογοητεύεσαι, θυμώνεις, ζεις τον πανικό της Γουέιν αλλα και την γλυκιά προσμονή της μητρότητας. Πολλά ανάμικτα συναισθήματα σε κατακλύζουν καθόλη την διάρκεια του βιβλίου.
Πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην συγγραφέα. Αν και ζεις ενόντα τον πονο, το μήνυμα της ελπίδας που σου πέρνα είναι τοσο δυνατο που δεν γίνεται να το προσπεράσεις ασυγκίνητος. Ενα βιβλίο συγκλονιστικό που πραγματικά αξίζει να το διαβάσεις και να ταξιδέψεις μαζί του.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου