Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Τα νέα του Πολυχώρου 15.11.2016







ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Ενημερωτική ημερίδα για την αξία της φιλίας και τη σημασία της ανεκτικότητας
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, 
στις 7 μ.μ. 

Η φιλία για όλους είναι ιδιαίτερα σημαντική και κυρίως για τα παιδιά, διότι παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Οι σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, όπως είναι οι φιλικές, βοηθούν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν κοινωνικές έννοιες, να συνυπάρχουν αρμονικά με άλλους και να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες επίσης τα παιδιά με σταθερές και «ικανοποιητικές» φιλίες έχουν καλύτερη στάση απέναντι στο σχολείο και καλύτερη επίδοση.

Όμως αληθινός φίλος είναι αυτός που είναι ανεκτικός στη διαφορετικότητα του άλλου και τον αποδέχεται όπως είναι. Η αποδοχή της διαφορετικότητας προϋποθέτει την αρχή της ενσυναίσθησης, δηλαδή την  κατανόηση του συναισθήματος του άλλου, πράγμα το οποίο οφείλεται να καλλιεργείται στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. Το σχολικό περιβάλλον ιδιαίτερα, εξαιτίας των πολλών ωρών αλληλεπίδρασης των παιδιών, είναι καταλυτικό για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση των προστριβών οι συγκρούσεις μπορεί να γίνουν σφοδρές, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ορισμένων μελών της κοινότητας.
Θέλοντας να ορίσουμε ευρύτερα την ανεκτικότητα, θα λέγαμε ότι είναι ο σεβασμός, η αποδοχή και η εκτίμηση του πλούτου και της ποικιλίας των πολιτισμών του κόσμου μας και των τρόπων με τους οποίους εκφραζόμαστε και εκφράζουμε την ιδιότητα του ανθρώπινου όντος. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των δικαιωμάτων του ανθρώπου και είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, προάγοντας τη γνώση και ενθαρρύνοντας το ανοιχτό πνεύμα, την επικοινωνία και την ελευθερία της σκέψης.

Τα ζητήματα αυτά θα αναλυθούν διεξοδικά στην ημερίδα μας που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το βιβλίο 
Ομιλείτε πλουτωνικά; της Κατερίνας Ζωντανού, ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα, ιδωμένη με πρωτότυπο τρόπο.



Στην ημερίδα μας χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες θα μας δώσει η Δρ Λήδα Αναγνωστάκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά ενός παιδικού βιβλίου,  ελάχιστης αξίας 6 €,  από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr
Δείτε περισσότερα…




ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ζητείται ιππότης! της Τζένης ΚουτσοδημητροπούλουΣάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέριΓια παιδιά από 5 ετών 

Ο Αντώνιος έχει ένα μεγάλο όνειρο. Να γίνει ιππότης, με πανοπλία και περικεφαλαία.
Μα και έναν μεγάλο φόβο: το σκοτάδι! Σαν σβήσουν τα φώτα, αυτός ο φόβος θεριεύει.
Θα τα καταφέρει τελικά να γίνει πραγματικός ιππότης;
Ελάτε να γίνουμε όλοι ιππότες! Σπουδαίοι και ατρόμητοι! Και μαζί με τον Αντώνιο και τη συγγραφέα Τζένη Κουτσοδημητροπούλου vα διώξουμε φοβίες και ανησυχίες. Να φτιάξουμε χειροποίητα σπαθιά και προσκλητήρια φανταχτερά. Και ποιος ξέρει… ίσως και να βρεθούμε σε γιορτή αληθινή!

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: 
polychoros@metaixmio.gr





Mικρο-διδασκαλία: Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση: Εργαστήριο με βάση τον «Οδηγό Μελέτης για την πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης» (διάρκεια: 6 ώρες) με την Ελένη ΓιαννακοπούλουΔρα Παιδαγωγικής, Καθηγήτρια-Σύμβουλο στο Ελληνικό Ανοικτό ΠανεπιστήμιοΣάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, 14:00-20:00

Αντικείμενο: Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους και όσες χρειάζονται μια ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εμπειρία μιας μικροδιδασκαλίας. Στόχος του εργαστηρίου είναι η συνοπτική παρουσίαση των εξετάσεων πιστοποίησης της εκπαιδευτικής επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης, που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ και η ολοκληρωμένη εφαρμογή μιας μικροδιδασκαλίας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των εξετάσεων αυτών.

Περισσότερα για το εργαστήριο (το περιεχόμενο, το κόστος κ.λπ.) θα βρείτε 
ΕΔΩ.

Δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr








ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 
Σεμινάριο εκδοτικής διαδικασίας / παραγωγής βιβλίου: «Από το χειρόγραφο στο βιβλίο» (διάρκεια: 12,5 ώρες / 5 συναντήσεις) με την Ελένη Μπούραυπεύθυνη Ελληνικής Πεζογραφίας των εκδόσεων Μεταίχμιο-επιμελήτρια εκδόσεων, και την Ειρήνη Χριστοπούλουυπεύθυνη έκδοσης λογοτεχνικών βιβλίων των εκδόσεων Μεταίχμιο-επιμελήτρια εκδόσεων
Αντικείμενο: Ένα μίνι σεμινάριο για την εκδοτική διαδικασία που απευθύνεται τόσο σε όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον χώρο των εκδόσεων όσο και σε όσους θα ήθελαν να μάθουν την πορεία που ενδεχομένως θα ακολουθήσει το χειρόγραφό τους έως την έκδοση.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 17:30-20:00
Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Περισσότερα για το σεμινάριο (το περιεχόμενο, το κόστος κ.λπ.) θα βρείτε 
ΕΔΩ.

Δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr 



ΣΧΟΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Κύκλος διαδραστικών εργαστηρίων που βοηθούν τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τρόπο που συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σταθερότητα και μεταδίδοντας διαχρονικές αξίες που θα τα στηρίξουν σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Εισηγήτρια: Χριστίνα Ρασιδάκησυμβουλευτική ψυχολόγος, σύμβουλος γονέων, συγγραφέας

2η συνάντηση την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, 7-9 μ.μ., με θέμα «Έρωτας και εφηβεία: Προετοιμάστε και πλαισιώστε σωστά»

Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης αξίας 10 ευρώ πριν από κάθε εργαστήριο.
Με την ολοκλήρωση κάθε συνάντησης παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Δείτε τις υπόλοιπες συναντήσεις και θεματικές και διαβάστε περισσότερα 
ΕΔΩ



ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

«Μαγειρεύοντας μαθηματικά»
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, στις 7 μ.μ. 
Συζήτηση με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και γονείς που θέλουν να υποκινήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να αγαπήσουν τα μαθηματικά

Πολλοί γονείς έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά τους δυσκολεύονται, αντιπαθούν ή και φοβούνται τα μαθηματικά του σχολείου και αντιμετωπίζουν το ερώτημα: «εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στα μαθηματικά του σχολείου»;
Με αφορμή το βιβλίο «Μαθηματικά στη κουζίνα», ο συγγραφέας Δημήτρης Χασάπης, Καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνει ιδέες και συζητά με γονιούς, δασκάλες και δασκάλους παιδιών του Δημοτικού σχολείου τρόπους να υποκινήσουν το ενδιαφέρον τους για τα μαθηματικά. Με διαφορετικές από τις καθιερωμένες στο σχολείο πρακτικές, μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ευνοϊκές για τη μάθηση και την κατανόηση των μαθηματικών. Αρχίζοντας από την κουζίνα αναπτύσσουμε ευχάριστες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν στα παιδιά τη θετική σχέση τους με τα μαθηματικά. Όταν μαγειρεύουμε, ταξινομούμε και βάζουμε σε σειρά, απαριθμούμε, μετράμε το βάρος, τον όγκο, τον χρόνο, τη θερμοκρασία, υπολογίζουμε το κόστος ή τις θερμίδες κάθε φαγητού, διαβάζουμε και γράφουμε μαθηματικά, λύνουμε προβλήματα, κι έτσι τα μαθηματικά γίνονται αβίαστα καθημερινό μας βίωμα.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά του βιβλίου 
Μαθηματικά στην κουζίνα (λιανική τιμή: 9,86 €) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.




Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr

Δείτε περισσότερα…




ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, από τις 10:30 το πρωί έως τις 6:30 το απόγευμα
Σας περιμένουμε σε έναν ολοήμερο μαραθώνιο δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Μία ολόκληρη μέρα γεμάτη περιπέτεια και μυστήριο, με εκδηλώσεις για παιδιά και συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης με ειδήμονες της λογοτεχνίας του αστυνομικού. Με πολλές εκπλήξεις, δώρα και μοναδικές προσφορές.

10:30-12:00: Εκδήλωση για παιδιά από 5 ετών με αφορμή το βιβλίο 
Ο μυστηριώδης ανανάς από τη σειρά «Κοκός και Αλμπέρτα»: Οι μυστικοί φάκελοι».
Ξεναγός μυστηρίων η ηθοποιός-εμψυχώτρια Ειρήνη Κουμπαρούλη. 



12:00-14:00: Από την «ιστορία μυστηρίου» στη «σκληροτράχηλη ιστορία» 
Οι συγγραφείς Τζίμμυ Κορίνης και Χίλντα Παπαδημητρίου μας ξεναγούν στον πολύ ιδιαίτερο κόσμο των αστυνομικών αναγνωσμάτων που γαλούχησαν γενιές και γενιές, ανέδειξαν συγγραφείς/κολοσσούς, πρόσφεραν θέματα σε χιλιάδες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, γέννησαν τα λαϊκά φτηνιάρικα περιοδικά (pulp magazines) που, με τη σειρά τους, γέννησαν τη «Μάσκα», το «Μυστήριο» κι όλες τις άλλες παρόμοιες εκδόσεις σε όλο τον κόσμο και, τελικά, άρχισαν να μελετώνται σοβαρά, ως μια μορφή λογοτεχνίας,  αν όχι ως λογοτεχνία.




14:00-16:00: Παρουσίαση από τη Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ο συντονιστής της Αντώνης Γκόλτσος θα μιλήσουν για τους αγαπημένους τους συγγραφείς, που τα τελευταία δέκα χρόνια τους έδωσαν την ευκαιρία για εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και -κατά κανόνα αναίμακτες- συζητήσεις.

16:00-18:00: Συζήτηση για τις τάσεις στην αστυνομική λογοτεχνία από τους μεταφραστές  κορυφαίων συγγραφέων του είδους και των έργων τους
Οι μεταφραστές αστυνομικής λογοτεχνίας Αγγελική Βασιλάκου, Δήμητρα Δότση, Αύγουστος Κορτώ και Βάσια Τζανακάρη μάς μιλούν για τις τάσεις και τις σχολές του αστυνομικού και το πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τις προκλήσεις του είδους. 

Δείτε περισσότερα…




CINEMA THERAPY ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 

με τις Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων 

Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς και θέλετε να γίνετε αποτελεσματικότεροι γονείς;
Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 
στρέφουμεμε απόλυτα σινεφίλ διάθεση, τον φακό της κάμερας στους γονείς. Με πρώτη ύλη ένα απόσπασμα μιας παιδικής ταινίας της Disney, συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, γύρω από το ευαίσθητο θέμα του γονεϊκού ρόλου. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.

• Ταξίδι προς την αυτονομία  Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 8 μ.μ.
Σε αυτή τη Cinema Therapy συνάντηση, μέσα από την ταινία «Ψάχνοντας τον Νέμο» που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, εστιάζει στις οικογενειακές σχέσεις και αναφέρεται σε θέματα όπως η υπερπροστασία και η αυτονομία, το κουράγιο, η φιλία και η μονογονεϊκή οικογένεια, θα διερευνήσουμε πώς μπορεί να δημιουργηθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα για να συνδεθούν οι γονείς με τα παιδιά τους, να μιλήσουν για μια απώλεια (π.χ. το διαζύγιο), και το πώς βρίσκουμε τη δύναμη για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. «Κολυμπάμε, κολυμπάμε!».

Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης αξίας 8 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr

Δείτε περισσότερα…


Δηλώσεις συμμετοχής στις δράσεις του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στοpolychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης ή του σεμιναρίου που σας ενδιαφέρει, καθώς και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας), εάν πρόκειται για εκδήλωση ή εργαστήριο που απευθύνεται σε παιδιά.




ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου