Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Άποψη για το βιβλίο: " Αγγέλικα η μαντενούτα " της Ελένη Κεκροπούλου

" Αγγέλικα η μαντενούτα "




Συγγραφέας : Ελένη Κεκροπούλου
Εκδόσεις : Ωκεανός



Λίγα λόγια για το βιβλίο :


Το όνομά της Αγγέλικα Νίκλη. Όμορφη σαν την ίδια την αναδυομένη Αφροδίτη...

Ο πατέρας της, ένας κατατρεγμένος Μανιάτης, θύμα της φτώχιας και της ανάγκης, την πούλησε στον βαθύπλουτο "Ταμπακιέρη", τον Ζακυνθινό κόντε Σαλαμόν. Αυτός θα απαρνηθεί τη γυναίκα του και τα παιδιά του, και θα απειλήσει με αποκλήρωση τον νόμιμο γυιό του Ροβέρτο, επειδή συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς που αγωνίζονταν για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα...

Από την ανίερη ένωση του ηλικιωμένου κόντε με την μικρή ερωμένη του, θα γεννηθούν τρεις γυιοί. Ο πρώτος θα γίνει ένας σπουδαίος ποιητής. Ο δεύτερος σημαντική πολιτική προσωπικότητα των Επτανήσων. Και ο τρίτος, γυιός μεταθανάτιος του κόντε, θα χάσει όλα του τα προνόμια... Μετά από χρόνια, θα αγωνιστεί για να κερδίσει το όνομα και την περιουσία που του στέρησαν τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια του. Θα αγωνιστεί και για την χαμένη τιμή της μάνας του, σε μια δίκη που θα αφήσει εποχή στα Επτάνησα. Την Δίκη των αδελφών Σολομών.


Η άποψη της  Τονια Χονδρου:



Για ακόμη μία φορά η κα Κεκροπούλου με εξέπληξε ευχάριστα με ένα ιστορικό μυθιστόρημα, για το οποίο διεξήγαγε έρευνα εις βάθος ώστε μαζί με τη συγγραφική της πένα να αποδώσει άψογα το πνεύμα της εποχής στο σύγχρονο αναγνώστη. Άγνωστες πτυχές της ζωής του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σωλομού έρχονται στο φως μέσα από τη μεστή της διήγηση, η οποία ουδέποτε κουράζει και ας περιέχει αρκετά ιστορικά στοιχεία. Το κεντρικό πρόσωπο βέβαια δεν είναι ο ίδιος αλλά η μητέρα του, Αγγέλικα Νίκλη. Ένα 13χρονο κορίτσι στη Ζάκυνθο του 1796 γίνεται η επίσημη ερωμένη ενός 60χρονου κόντε, του Νικόλαου Σαλαμόν, ενός βαθύπλουτου «ταμπακέρη» αριστοκράτη, μέλος του libro d’oro. Ο πατέρας της Αγγέλικας, ένας εξαθλιωμένος ποπολάρος την παραδίδει στον επιφανή άρχοντα με αντάλλαγμα την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του. Και όμως, άσχετα αν για εμάς φαντάζει ένα ειδεχθές γεγονός, για την εποχή ήταν κάτι το θεμιτό αφού τα κορίτσια αυτά θα είχαν μία ζωή άνετη κοντά στον εκάστοτε αριστοκράτη ως η μαντενούτα τους. Από την ένωσή τους θα γεννηθούν τρία αγόρια, ο Διονύσιος, ο Δημήτριος και ο Ιωάννης. Τι γίνεται όμως όταν οι δύο γεννιούνται ως νόθα παιδιά του ενώ ο τρίτος ως νόμιμο; Και πως θα εξελιχθεί η σχέση τους και με τα άλλα δύο νόμιμα παιδιά του κόντε από τον κανονικό του γάμο με την αριστοκράτισσα Μαρνέτα; Έτσι ξεκίνησε η δίκη των αδελφών Σολωμών που έμελε να αφήσει εποχή στα Επτάνησα. Πολλοί είπαν ότι με το συγκεκριμένο βιβλίο θα αντιπαθήσω τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Όχι δεν τον αντιπάθησα γιατί δε θεωρώ σωστό να κρίνω τις εκάστοτε αντιδράσεις ενός ατόμου μίας ιστορικής περιόδου σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα. Εξάλλου ακόμα και στις μέρες μας όλοι έχουμε δει οικογένειες να διαλύονται για κληρονομικά θέματα και μάλιστα ευτελέστερης κατά πολύ αξίας. Τι θα μου μείνει από αυτό το βιβλίο; Το φως που έριξε η κα Κεκροπούλου στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της Επτανησιακής κοινωνίας της εποχής εκείνης μέσω μίας άγνωστης τουλάχιστον σε μένα ιστορίας, η ασίγαστη αγάπη της μάνας για τα παιδιά της ασχέτως δικής τους συμπεριφοράς και τέλος η επιβεβαίωση για ακόμα μία φορά ότι η πραγματική ζωή ξεπερνάει κατά πολύ σε φαντασία το οποιοδήποτε δημιούργημα μυθοπλασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου