Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Το Βιβλίο της Παρέας Παρουσιάζει "Ξανάγινε Τρεις Πασχάλης Πράντζιος


ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΤΡΕΙΣ 

Συγγραφέας: Πασχάλης Πράντζιος
Εκδόσεις: Ωκεανίδα

                                              Λίγα λόγια για το Βιβλίο:



Αν είχατε τη δυνατότητα για μία ώρα να κάνατε κάτι, το οτιδήποτε, και να μην μπορεί κανείς να αποδείξει ότι στον τάδε χρόνο το κάνατε, ποιο θα ήταν αυτό; Τι θα επιλέγατε;

Όταν κάθε χρόνο αλλάζει η ώρα το φθινόπωρο και από τέσσερις το πρωί ξαναπάει τρεις, ο καθείς από μας μπορεί να κάνει κάτι μεταξύ τρεις και τέσσερις και να ’ναι σαν να μην το έκανε ποτέ. Έπρεπε να μεγαλώσω πολύ για να καταλάβω πως ό,τι ζούμε είναι ένα ψέμα, πως η ζωή είναι ο χρόνος που φεύγει κι ο χρόνος αυτός δεν ορίζεται παρά μονάχα ως σύνολο στιγμών και τυχαίων γεγονότων. Άραγε, πόσο ελεύθερος είναι κανείς να αποφασίζει για τη ζωή του; Πόσα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς αν δεν ήμασταν στο τάδε μέρος, την τάδε στιγμή, την τάδε ώρα;

Το Βιβλίο μέσα απο την ματιά μας:

   Όταν ένα βιβλίο καταφέρνει απο την πρώτη κιόλας στιγμή, απο την πρώτη λέξη απο την πρώτη σειρά να κατευθύνει το μυαλό και να τιθασεύσει την ψυχή. Να οδηγήσει με τους δικούς του όρους την εξέλιξη και την διακύμανση των συναισθημάτων. Να κουμαντάρει την έξαρση και να ξεσηκώσει την κατάλληλη στιγμή τα κύματα της συναισθηματικής πληρότητας αγγίζοντας στο έπακρο τις χορδές της καρδιάς και του μυαλού, τότε αυτό το βιβλίο έχει καταφέρει να σφραγίσει την καρδιά του αναγνώστη με έναν ιδιαίτερο και περίτεχνο τρόπο.
   Ένας ηλικιωμένος άντρας σε ένα καφενείο στήνει στο "μυαλό του" στο τώρα ή στο χθές ένα ιδιότυπο δικαστήριο, το δικαστήριο που στήνει η ίδια η συνείδηση του με σκοπό την εξιλέωση και την αποδοχή μιας ζωής γεμάτη λάθη, άσχημες αποφάσεις και τραγικές πράξεις. Ο χρόνος στήνει το ανελέητο παιχνίδι του και βομβαρδίζει με αναμνήσεις τον ταραγμένο νού που προσπαθεί να ισορροπήσει το βάρος των πράξεων του για να βγάλει την τελεσίδικη απόφαση για τον ίδιο του τον εαυτό. Το δρομολόγιο του στο χθές και στο σήμερα Η αναζήτηση της ίδιας της ψυχής του, η καταγραφή της ίδιας της ζωής του κάτω απο ένα άλλο πρίσμα, απαλλαγμένο απο εγωισμούς και δικαιολογίες θα τον οδηγήσει και εκείνον και εμάς σε ένα μονοπάτι που κανείς δεν περιμένει. Που κανείς δεν έχει φανταστεί. Μπήκαμε στην μηχανή του χρόνου και ζήσαμε όλες τις ψευδαισθήσεις της νιότης, τον χρόνο που αλλάζει μορφή και ιδιότητα καθώς περνάει απο επάνω μας αφήνοντας τα σημάδια του και καθώς αλλοιώνει και αλλάζει τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Αλλά το βασικότερο όλων σαν  ο χρόνος περάσει γίνονται ορατά πια και αμετάκλητα ίσως τα λάθη μας που έκαναν κακό στις ζωές των άλλων. Ένα βιβλίο βαθιά φιλοσοφικό βαθιά ερωτικό, βαθιά αληθινό με γερούς και αξέχαστους συμβολισμούς.
   Μια κατάθεση ψυχής σε ένα ανατρεπτικό και άψογα κατευθυνόμενο παιχνίδι με τον χρόνο. Ένα απόσταγμα φιλοσοφίας με αλήθειες που κόβουν σαν λεπίδες. Μια ειλικρινής χειμαρρώδης απολογία απο τον κεντρικό ήρωα που σφυροκοπάει την συνείδηση και στην ουσία φέρνει τον αναγνώστη στημένο χωρίς να το καταλάβει μπροστά στον καθρέπτη της ίδιας του της ψυχής.
   Ο Πασχάλης Πράντζιος για άλλη μια φορά σπάει τα κατεστημένα και τα πολυπαιγμένα σενάρια και μας παρουσιάζει μια ιστορία που αφήνει το μυαλό να σκεφτεί ,να αναλύσει και να κατανοήσει βήμα βήμα τις πράξεις των ηρώων. Ακολουθώντας τα χνάρια που αφήνει ο συγγραφέας παίζοντας με τον χρόνο βιώνουμε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι αυτογνωσίας. Δεχόμαστε ένα γερό και αξέχαστο μάθημα ζωής για το πως και πότε πρέπει να αποδεχόμαστε λάθη και συμπεριφορές. Για το πως και γιατί πρέπει να κάνουμε πάντα έναν σωστό αληθινό και έντιμο απολογισμό των σκέψεων και των πράξεων μας. Ο Χρόνος ας γυρίσει πίσω έστω και εικονικά έστω και μεταφυσικά για να προλάβει τα λάθη που είναι ικανά να προκαλέσουν στις ζωές των άλλων μη αναστρέψιμες πληγές.
   Αν θέλετε να γνωρίσετε απο την αρχή τον εαυτό σας, διαβάστε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου