Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΑΠΟΨΗ της ομάδας μας "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ", για το βιβλιο "ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΙΟΙ, ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΓΕΛΟΙ" του ΜΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ




Το βιβλίο "ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΙΟΙ, ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΓΕΛΟΙ" του Μάκης Πάνος βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και σαν μια γροθιά στο στομάχι μας προβληματίζει και διδάσκει, περνώντας μας ταυτόχρονα μηνύματα.
Είναι ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται την ζωή τριών φίλων και των οικογενειών τους.  Η ιστορία ξετυλίγεται στον πόλεμο του 40, στο αντάρτικο , στο εμφύλιο και στην χούντα. Απλοί άνθρωποι, βασανισμένοι και πονεμένοι που βιώσαν φτώχια και πόλεμο, που όμως δεν λύγισαν και πάλεψαν με δυναμισμό και πίστη. Ένα ταξίδι όμορφο στην ιστορία, γραμμένο με αριστοτεχνικό τρόπο που δεν σε αφήνει στιγμή να το αποχωριστείς.
Θα το χαρακτήριζα ένα κοινωνικό  μυθιστόρημα γροθιά στο στομάχι με πολιτικό-ιστορικές αναφορές που σε κάνουν συχνά να αναρωτιέσαι που πήγαν σήμερα αυτοί οι άνθρωποι. Έντονα ρεαλιστική σκιαγράφηση προσώπων που θέλοντας και μη οδηγούν την φαντασία σου να τους πλάσει αγγελικά. Ακριβής  ο τίτλος και αρκετά αντιπροσωπευτικός θα έλεγα.
Η αναλυτική  εμβάθυνση στους  χαρακτήρες, απλή και συνάμα ρεαλιστική, άλλο ένα δυνατό στοιχειό του βιβλίου. Απλό και καλοδουλεμένο με κατανοητή γραφή που εναλλάσσεται  με την ποιητική πνοή του συγγραφέα. Μια κατάθεση ψυχής περιπλεγμένο άρτια με έντονα συγκινησιακά συναισθήματα.
Το βιβλίο με εξέπληξε ευχάριστα. Καθώς είναι βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, σε πλημμυρίζει με έντονες συναισθηματικές πινελιές ικανές να εισχωρήσουν στο είναι σου. Πολλοί μπορούν να γράψουν, λίγοι όμως έχουν την ικανότητα να αγγίξουν την ψυχή του αναγνώστη. Όπως και οι αφηγητές που αγγίζουν με τέτοιο θαυμαστό τρόπο ευαίσθητες πτυχές στις ζωές άλλων. Πρέπει τον πόνο για να τον περάσεις στον αναγνώστη να τον κάνεις δικό σου, βίωμα σου και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου να αποτυπωθούν στον ψυχισμό του αναγνώστη.
Το κατατάσσω  στα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος και το προτείνω ανεπιφύλακτα σαν ένα βιβλίο που αντικατοπτρίζει το σήμερα φέρνοντας τον κάθε ένα μας σε αναζήτηση ευθυνών. Θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου