Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΑΠΟΨΗ βιβλίου για ¨ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ¨ KRISTIN HANNAH με την ματιά της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ



Το  Αηδόνι     KRISTIN HANNAH
    Ένα ταπεινό αηδόνι, μέσα στο ζοφερό σκηνικό του β΄ παγκοσμίου πολέμου, έχει άραγε κάποια θέση;  Ασάφεια και σύγχυση προκαλεί στο μυαλό του αναγνώστη ο τίτλος του απίστευτου αυτού βιβλίου, όταν αναγκαστικά το συγκρίνει με την υπόθεση του οπισθόφυλλου.  Είναι παράλογο να θεωρούμε ότι το ομορφότερο κελάηδησμα του κόσμου, που προέρχεται απο το αηδόνι, έχει κάποιο κοινό στοιχείο, με τον εκκωφαντικό θόρυβο των βομβαρδιστικών γερμανικών αεροπλανοφόρων.
    Η αναφορά στο αηδόνι έχει συμβολικό και αλληγορικό χαρακτήρα. Η Ιζαμπέλ του μυθιστορήματος, δίκαια πήρε τον τιμητικό αυτόν τίτλο, για τον οποίο αξιώθηκε να τιμηθεί. Η γλυκύτητα των χαρακτηριστικών του αηδονιού αποτυπώνεται στο πρόσωπο της πανέμορφης και χαριτωμένης Ιζαμπέλ. Ενθουσιώδης και εκδηλωτική από μικρό παιδί, διαμόρφωσε ένα ασυγκράτητο χαρακτήρα, ασυμβίβαστο και παρορμητικό. Ούτε τα μαθήματα που είχε πάρει από μια αξιόλογη σειρά σχολείων και μονών δεν ήταν ικανά, να την τιθασεύσουν, κάνοντάς την πιο συγκρατημένη και φειδωλή στις κινήσεις της.
Ο πόλεμος φέρνει στο φως τον πραγματικό της ευατό. Σε μια εποχή που η ισορροπία της επιβίωσης  είναι τόσο εύθραστη και αμφίβολη, η Ιζαμπέλ Ροσινιόλ αναδεικνύει υπερήφανα και υπενθυμίζει στον τρομοκρατημένο λαό, ότι ο πατριωτισμός και η αγάπη για την πατρίδα  δεν αποτυπώνεται σ΄ένα ρηχό κείμενο στην τοπική εφημερίδα, αλλά εκδηλώνεται μ΄έργα και συνεχή αγώνα για την διάσωση δεκάδων σπουδαίων ανθρώπων, που παλεύουν  για την καταστολή του εχθρού. Τολμηρή και αποφασιστική, διεισδύει στην Αντίσταση χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο απόλυτος έρωτά της για τον γοητευτικό παρτιζάνο Γκαετόν, θα σκοντάψει απρόσμενα επάνω της και δει σ΄αυτό το τρομακτικό σκηνικό θανάτου. Η παράλληλη δράση τους στον αγώνα, διαποτίζεται από αληθινή αγάπη και από ματιές που απαλύνουν τις πληγές του σώματος και δυναμώνουν την ψυχή.
Από την άλλη πλευρα, σ΄ένα μικρό χωριό της Γαλλίας, το Καριβό ζεί η αδελφή της Ιζαμπέλ, η Βιάν μαζί με την μικρή της κόρη Σοφί. Η επιστράτευση του συζύγου της, η επίταξη του σπιτιού της από γερμανούς βαθμοφόρους, η πείνα, η ανέχεια και οι κακουχίες που βιώνει η ίδια και οι συμπατριώτες της θα ξυπνήσουν μία "άλλη" πλευρά του χαρακτήρα της, που μόνο τα δραματικά γεγονότα του πολέμου το καταφέρνουν. Η άλλοτε συγκρατημένη και επιφυλακτική Βιάν πνίγει τον φόβο και τις αντιστάσεις της. Με την δράση της και τις πράξεις της, προβάλλει και αναδεικνύει την γυναικεία δύναμη και αντοχή σ΄έναν πόλεμο, στο οποίο οι γυναίκες έχουν ισότιμο ρόλο.
Όσο λιτή και ευκολοδιάβαστη είναι η γραφή της συγγραφέας μας, τόσο γοητεύει και εξιτάρει το αναγνωστικό κοινό. Μ΄έναν ιδιαίτερο τρόπο θα εμβαθύνει και θα ρίξει φως σ΄ένα θέμα που σπάνια γίνεται αντικείμενο λόγου σε παρόμοια μυθιστορήματα: τον πόλεμο των γυναικών. Το αηδόνι είναι μία ωδή στην γυναικεία αντοχή και δύναμη σε δυσμενείς συνθήκες, που ξετυλίγεται σταδιακά και αβίαστα, στην επικίνδυνη διαδρομή για αγάπη και ελευθερία.
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που θ΄αγαπηθεί και θα συζητηθεί πολύ, γιατί εγκωμιάζει την αντοχή της ανθρώπινης ψυχής και εξαίρει την δύναμη των γυναικών, εν καιρώ πολέμου.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου