Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΞΥ

" Σύριζα, μέσα στον λαβύρινθο " 




Συγγραφέας: Kevin Ovenden
Εκδόσεις: Οξύ








Λίγα λόγια για το βιβλίο:


Σε όλη τη διάρκεια του 2015, ο κόσμος είχε στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα. Οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ανέδειξαν μια κυβέρνηση με εκφρασμένη την επιδίωξη να προκαλέσει το ευρωπαϊκό οικονομικό status quo, με στόχο να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό. Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που ακολούθησε, αντήχησε σε όλο τον κόσμο.

Οι ελιγμοί και οι ανατροπές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η σύντομη παντοδυναμία του εικονοκλάστη Βαρουφάκη, το κύμα της λαϊκής υποστήριξης που κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όλα συνέτειναν στη σηματοδότηση μιας καθοριστικής στιγμής στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης.

Ο Κέβιν Όβεντεν διηγείται την ταραχώδη ιστορία των πρώτων 6 μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με οξυδέρκεια αλλά και με την απαραίτητη απόσταση, πιάνει το νήμα των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών από την εποχή της μεταπολίτευσης και εξιστορεί την πορεία του κόμματος που ξεκίνησε ως τμήμα της «μικρής αλλά συμπαθητικής» ελληνικής αριστεράς και έφτασε να διαπραγματεύεται με τους δανειστές της Ελλάδας εν μέσω των σκληρότερων εκβιασμών.

Παρά τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς –ή ίσως και λόγω αυτών–, η άνοδος (και η ενδεχόμενη πτώση) του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σημαντική ιστορία γεμάτη συμβολισμούς που αξίζει να καταγραφεί.

Ο Όβεντεν επίσης εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, εστιάζοντας στον αρνητικό ρόλο της Χρυσής Αυγής στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος. Μάλιστα, το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Παύλο Φύσσα και τον Πακιστανό Σαχζάντ Λουκμάν, θύματα της δολοφονικής ρατσιστικής βίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου