Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΟΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ για "ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ" της Μαίρη Μαγουλά, εκδόσεις Μεταιχμιο

ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ
Η συγγραφέας γεννημένη στον Βόσπορο από γονείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη με τις απελάσεις του 1964, μας δίνει μέσα από το μυθιστόρημα αυτό εικόνες που έφτιαξε μέσα από τις μνήμες τους και ζωές που με το χρόνο έκανε δικές της- όπως λέει η ίδια στο σημείωμά της.
Η Ευρυδίκη,που αποφάσισε να φέρει στον κόσμο τον εξώγαμο γιο της, Ευάγγελο.Τον Ευάγγελο που ξεπερνά τις δυσκολίες κοντά στον ανάξιο σύντροφο της μητέρας του, τον Σταύρακα, και αναζητά με πείσμα μια θέση στην κοινωνία. Μαζί μ' αυτούς και ζωές άλλων ανθρώπων. Του Παναγιώτη Στουπάκη, της Ντενίζ ή Διονυσίας, της Ελεωνόρας, της Ευγενίας, της Βασιλικής και ακόμη του μικρού Κενάν, που αναζητά την χαμένη του ταυτότητα. Είναι ο Τούρκος Κενάν, είναι ο Αβεντίζ γιος του Αρμένη Χοσρόφ και της Νιβέρ- πόρνης Ζιζέλ στην πραγματικότητα ή Έλληνας, που πήρε το όνομα Ρωμανός από το ορφανοτροφείο; Ζωές, που σαν τα νερά του Βοσπόρου άλλοτε είναι γαλήνιες και άλλοτε ταραγμένες και μας δίνουν όχι μόνο το στίγμα της εποχής αλλά και πληροφορίες για την κοινωνική και πολιτιστική πλευρά της Πόλης.
Με τις ιστορίες των ηρώων της η Μαίρη Μαγουλά μας ταξιδεύει στον χρόνο και στα γεγονότα που σημάδεψαν τον Ελληνισμό από την περίοδο 1926- 1964 με αφήγηση ευχάριστη που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

 Ρούλα Σαμαϊλίδου-Βάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου