Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Άποψη για το βιβλίο : " Στη σκιά της πεταλούδας " του Ισίδωρου Ζουργόυ

  " Στη σκιά της πεταλούδας " 


Συγγραφέας :  Ισίδωρου Ζουργόυ
Εκδόσεις : Πατάκης




Λίγα λόγια για το βιβλίο :

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου μέσα από το χρονικό δύο οικογενειών που απλώνεται σε τρεις ολόκληρες γενιές. Από την Ανατολική Ρωμυλία και την Αδριανούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα και από τα καμένα χωριά των φυλετικών ανταγωνισμών στη Μακεδονία της ίδιας εποχής, έως τη σημερινή Θεσσαλονίκη, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, ο ιδρώτας και τα πάθη τόσων χρόνων έρχονται και στραγγίζουν στη συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας έναν τριήμερο καύσωνα του Αυγούστου κάτω από περίεργες συνθήκες.
Είναι ακόμη ένα μυθιστόρημα-έπος του αγώνα της καθημερινής ζωής, καθώς και μια ελεγεία των "αποτυχημένων", του έρωτα και του χρόνου που περνά. Πιο πολύ όμως είναι το εκτενές μυθιστόρημα της Θεσσαλονίκης. Τα κτίρια, οι δρόμοι, τα στέκια, οι γωνιές της, οι εξοχές της, τα περίχωρα, το δέρμα της ολόκληρο, με το αποτύπωμα ενός ολόκληρου αιώνα.






Η άποψη της Χρυσουλα Λυρα  για το βιβλίο :


Ενα βιβλιο για το επος της ανθρωπινης αποτυχιας........λογια του συγγραφεα που μου φανηκαν παραξενα.........γιατι εγω δεν βρηκα μονο αυτο μεσα στο καταπληκτικο για μενα βιβλιο.....βρηκα αγωνα για ζωη,φτωχια ,σκλαβια ,θαμμενα ονειρα,αναγκαιοτητα,ερωτα,αλλα το κυριοτερο ,αξιοπρεπεια!!!!!!
Δυο ανθρωποι,αγνωστοι μεταξυ τους,ο Μαρκος και η Ελενη,εγκλοβισμενοι σε ενα ασανσερ ,δεκαπενταυγουστο.Η ιστορια των οικογενειων τους απο τα τελη του 19 αιωνα μεχρι το 1986.........
Μεσα απο αυτο το βιβλιο ,ενιωσα και ειδα με αλλο ματι ,πιο εστιασμενο με περισσοτερη αγαπη την ζωη των δικων μου προγονων.........τις ζωες τους αλλα κυριως τις αποτυχιες τους.
Αυτους που δεν μπορεσαν να παρουν την ζωη στα χερια τους,αλλα απλα την ακολουθησαν και τους αλλους που εμειναν ακλονητοι στα πιστευω τους δεν αλλαξαν τιποτε,αλλα αλλαξε ο κοσμος γυρω τους και η ζωες τους αναγκαστηκα γιατι ολοι ζουσαν κατω απο την σκια της πεταλουδας.
Η Θεσσαλονικη ενος ολοκληρου αιωνα ,ξεπροβαλλει ,αλλοτε σκοτεινη,αλλοτε φωτεινη,αλλα τις περισσοτερες φορες μεσα στην καταχνια γεματο προσφυγια και φτωχια,οι δρομοι,τα κτηρια,τα στεκια,τα περιχωρα σε οδηγουν στην ζωη των ηρωων του βιβλιου σε καθε βημα.
Οι γυναικες του βιβλιου εντυπωσιακες ,ηρωιδες.........και ο παπους Μαρκος η μεγαλυτερη για μενα φυσιογνωμια,τον βλεπω μπροστα μου με την σουστα του και τα ρουχα του να μυριζουν χορτο και αγριολουλουδα.
Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ,ειναι ο τροπος ζωης κατω απο τα φτερα της αναγκαιοτητας η της μοιρας για οσους ετσι το προτιμουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου