Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Κριτική για το βιβλίο : "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η πτώση του αόρατου πέπλου"

Καλοκαίρι - Η Πτώση του Αόρατου Πέπλου

Συγγραφέας :  Αναστασόπουλος Χρήστος
Εκδόσεις : Bookstars-Free Publishing



Λίγα λόγια για το βιβλίο :


...τότε συνειδητοποίησα πως αυτός ήταν ο θάνατός μου. Πνιγόμουν! Ή πιο σωστά με έπνιγε! Δεν ήθελα πλέον να βγω στην επιφάνεια, ούτε με ενδιέφερε να αναπνεύσω ξανά, απλά έφερα στη μνήμη μου τα σμαραγδένια μάτια της, το χαμόγελό της και αποφάσισα να πεθάνω με αυτή τη σκέψη• την ομορφιά του προσώπου της με τις αμέτρητες φακίδες· αυτό το γλυκό και περίεργο πλάσμα που ήταν, πριν μετατραπεί σ’ αυτό το τέρας που με παγίδευσε και με σκότωνε αργά και βασανιστικά.






Κριτική για το βιβλίο :


«Αυτοί οι κόσμοι δημιουργήθηκαν για τα παιδιά και για τους ονειροπαρμένους», αναφέρει στον πρόλογο του Καλοκαιριού, ο έφηβος ήρωας Νίκος και έτσι προϊδεάζει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο του βιβλίου. Ναι, πρόκειται για ένα παραμύθι! Μια ιστορία τόσο απίθανη που μόνο παραμύθι θα μπορούσε να είναι!
Ο Νίκος είναι ένας έφηβος 15 χρόνων και σαν σχεδόν όλους τους σημερινούς εφήβους, είναι εξαρτώμενος μιας οθόνης και της διαδικτυακής σύνδεσης. Έχει έναν κολλητό, τον Παναγιώτη, αλλά στη ζωή του κυριαρχούν τα on line παιχνίδια και οι διαδικτυακοί φίλοι. Όταν υποχρεώνεται να αλλάξει περιβάλλον, όπου το ίντερνετ για διάφορους τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να συνδεθεί (Τυχαίο; Δε νομίζω), τότε αλλάζει και ολόκληρή του η ζωή. Ανακαλύπτει τη μαγεία της φύσης, βιώνει όλες εκείνες τις μικρές χαρές της ζωής που ξεχνούμε, κολυμπά στη θάλασσα και στο ποτάμι, εξερευνά τα δάση, απολαμβάνει να παίζει και να διασκεδάζει με φίλους που μπορείς να τους αγγίξει, γνωρίζει, τέλος, τι θα πει αγάπη! Αχ η αγάπη! Πρωτόγνωρο συναίσθημα για τον έφηβο Νίκο, που μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το διατηρεί αγνό και αμόλυντο!
Μέχρι εδώ τίποτα το φανταστικό, ώσπου, στο προσκήνιο εμφανίζονται υπάρξεις ενός άλλου κόσμου. Νύμφες και Μαινάδες, ο Πήγασος και ο Μονόκερος, o τραγοπόδαρος Πάνας, μυθικά ζώα και πουλιά, μαγεμένες πηγές και ποτάμια, λιβάδια καταπράσινα με τα πιο όμορφα λουλούδια και τα πιο γλυκά φρούτα! Μυθικά πλάσματα, ξύπνησαν στο μυαλό μου τα χρόνια που ανυπόμονα περίμενα τη ραδιοφωνική εκπομπή, για να ακούσω την Ελληνική Μυθολογία διά στόματος Τρύφωνα Καρατζά, από το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου). Ωραία χρόνια!
Ο συγγραφέας μας εκπλήσσει ακόμα μια φορά. Καταπιάνεται με ένα πολύ διαφορετικό θέμα από τα άλλα δύο του βιβλία. Ωστόσο, έχουν ένα κοινό, το γεγονός ότι προϋποθέτουν εκτεταμένη μελέτη για να αποδώσει τα μέγιστα! Ξεκινά με μια σύγχρονη ιστορία και καταλήγει σε ένα μυθολογικό παραμύθι. Δίνει μεγάλη σημασία στη Μητέρα Φύση, την πηγή της ζωής και στην Εστία, το καταφύγιο προστασίας του κάθε ανθρώπου. Πρωτοτυπεί με την ένταξη στοιχείων από την ιαπωνική κουλτούρα όσον αφορά την ωμοφαγία και τη φιλοσοφία του λαού. Ακόμα περισσότερο, καταπιάνεται με την ελληνική και παγκόσμια μυθολογία. Το λεξιλόγιό του είναι απλό, κατανοητό και κυλά ευχάριστα η ανάγνωση. Με λίγα λόγια, απόλαυσα και χαλάρωσα διαβάζοντας μια πολύ ευχάριστη ιστορία, κατάλληλη για εφήβους πάσης ηλικίας και ξέφυγα για λίγο σε ένα παραμυθόκοσμο όπου κυριαρχούν οι νεράιδες, αλλά και οι μέγαιρες…όπως άλλωστε συμβαίνει και στον καθημερινό μας κόσμο, στον κάθε κόσμο!
Κι έτσι τέλειωσε το Καλοκαίρι του έφηβου Νίκου, κερδίζοντας μια μεγάλη αγάπη! Αναμένουμε τώρα το Φθινόπωρο για να δούμε την εξέλιξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου